Перевірка COVID-сертифікатів не є розголошенням медичної таємниці - МОЗ

Перевірка COVID-сертифікатів не є розголошенням медичної таємниці - МОЗ

Укрінформ
Перевірка правоохоронцями COVID-сертифікатів є законною і не є розголошенням медичної таємниці.

Про це заявили у Міністерстві охорони здоров'я України, передає Укрінформ.

«Міністерство охорони здоров'я інформує, що згідно зі статтею 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, отримані при його медичному обстеженні. Тобто медична таємниця містить звернення до лікаря чи діагноз, а у документах про вакцинацію цих відомостей немає», – йдеться у повідомленні МОЗ.

Читайте також: У «червоних» зонах посилять перевірки COVID-сертифікатів

Міністерство зазначає, що таким чином правоохоронці при перевірках дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред'явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому закону.

"Норма про наявність документу про вакцинацію не поширюється на відвідування банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на будь-якому рівні епіднебезпеки. Тобто у вказаних закладах ніхто не може перевіряти у відвідувачів наявність документу про щеплення... Чинні карантинні норми передбачають, що на червоному рівні епіднебезпеки працювати можуть лише ті громадські заклади, де 100% персоналу та відвідувачів вакциновані або мають негативний тест на COVID-19", - нагадали у МОЗ.

Для того, щоб обмеження жовтого чи червоних рівнів не стосувались громадських закладів чи масових заходів, співробітники чи організатор мають перевірити відповідні документи у відвідувачів.

Читайте також: У МОЗ пояснили, в яких випадках перевірка наявності COVID-сертифікату є законною

Як повідомляв Укрінформ, з наступного тижня невакциновані українці, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, зможуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, який дозволятиме упродовж 90-та діб без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватись у жовтій та червоній зонах карантину (відповідно до особливостей постанови КМУ № 1236 від 9.12.2020).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-