Імунолог назвав наслідки навіть легкої форми COVID-19, які можуть відчуватися понад рік

Імунолог назвав наслідки навіть легкої форми COVID-19, які можуть відчуватися понад рік

Укрінформ
Наслідки COVID-19, перенесеного навіть у легкій формі, можуть відчуватися протягом кількох місяців, а інколи і більше року.

Про це сказав журналістам імунолог американського Центру контролю та профілактики захворювань (CDC), старший радник програми з імунізації в Україні, доктор медичних наук Умід Шарапов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"COVID-19 у багатьох людей викликає дуже важкі ускладнення. Про це мало говорять, але навіть у тих, хто перехворів у легкій формі, можуть бути ускладнення, які тривають місяцями. Я знаю людей, у яких ускладнення тривають більше року. Які це ускладнення? Хронічна втома, безсоння, депресія, можливе випадання волосся у жінок і чоловіків, біль у суглобах чи м'язах, зниження працездатності через хронічну втому”, - сказав Шарапов.

Він додав, що деякі люди навіть після легкої форми COVID-19 скаржаться на проблеми з фокусуванням уваги, пам'яттю, тривожність і поганий сон.

"Якщо все це підсумувати і подивитися, чи потрібно мені це? Думаю, відповідь буде ні. Якщо ви не хочете всіх цих проблем, є простий вихід - піти і вакцинуватися", - зазначив Шарапов.

На його думку, більшу частину невакцинованих становлять не антивакцинатори, а люди, які мають сумніви щодо якості вакцин, якихось побічних ефектів.

"Відповіді на ці питання можна знайти на сайті МОЗ або у сімейного лікаря... ВООЗ та CDC рекомендують вакцинуватися від COVID-19 навіть тим, хто перехворів, приблизно через три-чотири місяці. Нещодавні дослідження свідчать, що ефективність і сила імунітету після вакцинації набагато сильніші, ніж після перенесеного захворювання", - наголосив імунолог.

Читайте також: Вакцинація може запобігти появі нових штамів коронавірусу – імунолог

Як повідомлялося, минулої доби в Україні зафіксували 27 377 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні підтверджено 3 006 463 випадки COVID-19, одужали 2 479 138 осіб. Зафіксовано 70 146 летальних випадків.

Загалом від початку вакцинальної кампанії проведено 18 578 609 щеплень, з них отримали одну дозу 10 895 718 осіб, повністю імунізовані й отримали дві дози - 7 682 891.

Найгірші показники з вакцинації проти коронавірусу у двох областях: Закарпатській, де вакциновано 23,2% дорослого населення, і Волинській – 25,2%.

Фото: Evgeny Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-