Вакцинація може запобігти появі нових штамів коронавірусу – імунолог

Вакцинація може запобігти появі нових штамів коронавірусу – імунолог

Укрінформ
Вакцинація від COVID-19 якомога більшої кількості людей може запобігти появі нових штамів коронавірусу.

Про це заявив журналістам імунолог американського Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), старший радник програми імунізації в Україні, доктор медичних наук Умід Шарапов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Міжнародні організації, а саме - ВООЗ, міністерства охорони здоров'я різних країн, спеціальні лабораторії, ведуть регулярний епідеміологічний нагляд та стеження за штамами коронавірусу. Проте зараз найголовніше – зрозуміти, що вакцина ефективна, безпечна, вона працює та захищає від усіх штамів. Тому, аби не заплутатися, який штам наразі циркулює, потрібно просто зібратися і піти вакцинуватися. Чим більше людей буде вакциновано, тим менше вірус матиме можливості мутувати і перетворюватися на нові штами", – наголосив Шарапов.

Коментуючи надання переваги різними країнами різним видам вакцин, він акцентував, що всі вакцини, які визнаються Всесвітньою організацією охорони здоров'я та рекомендовані для використання для захисту від COVID-19, є ефективними та безпечними, а кожна країна ухвалює рішення, яку вакцину використовувати на своєму ринку.

Експерт констатував, що зараз в Україні фіксуються найвищі показники за всю історію пандемії.

За його словами, спрогнозувати, коли закінчиться нинішня хвиля пандемії, досить складно – це робиться за допомогою дуже глибоких обчислень, аналізу захворюваності, запровадження тих чи інших карантинних заходів тощо.

"Вакцинація є одним із ключових та найефективніших елементів боротьби з пандемією. Тому, щоб у майбутньому усунути цю невизначеність, ми маємо зробити один дуже простий крок – вакцинуватися від COVID-19. Це дасть Україні найкращий шанс відновитися після такої важкої пандемії", – впевнений імунолог.

Читайте також: Імунолог пояснив велику кількість антиваксерів в Україні

Як повідомлялося, минулої доби в Україні зафіксували 27 377 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні підтверджено 3 006 463 випадки COVID-19, одужали 2 479 138 осіб. Зафіксовано 70 146 летальних випадків.

Загалом від початку вакцинальної кампанії проведено 18 578 609 щеплень, з яких отримали одну дозу 10 895 718 осіб, повністю імунізовані і отримали дві дози - 7 682 891.

Читайте також: Грип при COVID-19 збільшує ризик смерті вдвічі - імунолог

Найгірші показники щодо вакцинації проти коронавірусу – у двох областях: Закарпатській, де вакциновано 23,2% дорослого населення, та Волинській – 25,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-