Рада схвалила звіт ТСК щодо розслідування нападу на Гандзюк

Рада схвалила звіт ТСК щодо розслідування нападу на Гандзюк

Укрінформ
Верховна Рада схвалила звіт ТСК, створеної для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів упродовж 2017-2018 років.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали 320 народних депутатів.

Так, згідно з текстом звіту, за період роботи ТСК будо проведено 10 засідань. Для отримання необхідної інформації для проведення розслідування, зокрема, надіслано 202 звернення, серед них 193 – до правоохоронних органів та органів державної влади, 2 – до Президента України, 2 – відповіді на запит про доступ до публічної інформації, 7 листів та подань – до структурних підрозділів Верховної Ради.

Читайте також: Посольство США закликає притягнути до відповідальності вбивць Гандзюк

Окрім цього, під час опрацювання відповідей, наданих ТСК деякими територіальними органами Національної поліції та прокуратури, встановлено, що запитувана інформація містить таємницю досудового розслідування. Зазначається, що такі обставини ускладнюють перевірку ходу розслідування злочинів щодо фактів нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

За результатами роботи члени Тимчасової слідчої комісії звернулися до Президента України Володимира Зеленського щодо проведення невідкладної зустрічі з ними для обговорення інформації, отриманої під час роботи комісії.

Як повідомляв Укрінформ, громадську активістку, в.о керуючого справами виконавчого комітету Херсонської міськради Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку в Херсоні. Опіками було уражено 40% тіла жінки. Вона перенесла кілька операцій, але 4 листопада того ж року померла.

Читайте також: Справа Гандзюк: Суд продовжив арешт Левіну і Мангеру

6 червня 2019 року п'ятеро безпосередніх виконавців нападу були засуджені на терміни від 3 до 6,5 року позбавлення волі. 11 лютого 2019 року Генпрокуратура оголосила тодішньому голові Херсонської обласної ради М. підозру в організації вбивства Гандзюк. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в розмірі майже 2,5 млн гривень, яка була внесена. Однак у червні суд змінив запобіжний захід, заарештувавши його без права на заставу.

У січні 2020 року на території Болгарії затримали за організацію нападу на Гандзюк й експомічника-консультанта депутата Херсонської облради Л. 16 березня його екстрадували з Болгарії в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-