В Україні викрили хакерів ФСБ, які здійснили понад 5 тисяч кібератак на держоргани

В Україні викрили хакерів ФСБ, які здійснили понад 5 тисяч кібератак на держоргани

Відео
Укрінформ
Служба безпеки України встановила хакерів ФСБ, які здійснили понад 5 тисяч кібератак на державні органи України.

Про це повідомив на брифінгу керівник Департаменту кібербезпеки СБУ Іллія Вітюк, передає Укрінформ.

Вітюк поінформував, що мова йде про хакерське угруповування «Armagedon». Це структурний підрозділ ФСБ РФ, дислокується на території тимчасово окупованого Криму і основна спеціалізація - це кібератаки. До складу входять кадрові офіцери ФСБ та українські зрадники, які перейшли на бік ворога під час окупації півострова у 2014 році, зазначив він.

За словами Вітюка, українській спецслужбі вдалося поіменно встановити зловмисників, перехопити їхні розмови, а також отримати беззаперечні докази їх причетності до атак. І це при тому, що вони використовували власні вірусні програми ФСБ, а також засоби анонімізації та «прикриття» у мережі Інтернет.

Наразі 5 учасникам хакерської групи оголошено про підозру за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України.

За наявною інформацією, хакерське угруповання «Armagedon» - це спеціальний проєкт ФСБ РФ, який прицільно «працював» по Україні. Цей «напрям роботи» координує 18-й Центр ФСБ РФ (Центр інформаційної безпеки) з дислокацією в Москві.

З моменту російської агресії у 2014 році цей підрозділ ФСБ здійснив понад 5 тис. кібератак і намагався «заразити» понад півтори тисячі урядових комп’ютерних систем. Основними цілями зловмисників були: контроль над об’єктами критичної інфраструктури (електростанції, системи тепло- та водопостачання); викрадення та збір розвідувальних даних, у тому числі інформації з обмеженим доступом (сектор безпеки та оборони; державні установи); проведення акцій інформаційно-психологічного впливу; блокування інформаційних систем.

Читайте також: Хакери з Росії атакували у США Національну стрілецьку асоціацію - ЗМІ

Наразі проводяться слідчі дії та експертні дослідження для притягнення співробітників ФСБ РФ до відповідальності за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 114 (шпигунство); ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин); ст. 361-1 (створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів).

Вживаються заходи з локалізації та нейтралізації кіберагресії РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-