До Нідерландів на реабілітацію прилетіли українські військові

До Нідерландів на реабілітацію прилетіли українські військові

Фото, відео
Укрінформ
Троє українських військовослужбовців, поранених у боях з російськими окупантами, прибули до Нідерландів на лікування та реабілітацію.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Гаазі, в аеропорту бійців зустрічали представники посольства України та персонал реабілітаційного центру.

“Раді бачити українських героїв у Нідерландах. Ми тут, щоб підтримати та подякувати нашим захисникам. Дуже важливо, що вони отримають у нідерландському медичному центрі допомогу, якої потребують. Ми вдячні нідерландським партнерам та НАТО за таку можливість”, - сказала в коментарі Укрінформу тимчасова повірена у справах України в Королівстві Нідерланди Наталія Коломієць.

Одразу з аеропорту українські бійці на спеціально обладнаному автомобілі вирушили до військового центру реабілітації в провінції Утрехт. Там нідерландські медики провели їх обстеження.

“Я втратив ноги… Спочатку було важко, але треба далі жити. Я духом не падаю. Мене дуже підтримує дружина, родина, друзі, побратими, волонтери. Сподіваюся, що в Нідерландах мені буде надана професійна допомога. Дуже хочеться, щоб навчили знову ходити, поставили на ноги”, - розповів лейтенант Сергій Кулінець.

Молодший сержант у відставці Олександр Терстуях відзначив, що тут, як і в лікувально-реабілітаційному центрі в Ірпені, персонал дуже турботливий та уважний. Щоб наші бійці почувалися комфортно, навіть меню з їжею нідерландці переклали українською мовою.

Українські військові прибули до Нідерландів на реабілітацію / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

“В армію зазвичай ідуть, не думаючи про наслідки. Головне - захистити свою країну, щоб люди жили у мирі, а не ховалися у підвалах. Під час обстрілу нашої позиції снаряд вибухнув біля ніг. Я отримав тяжке поранення. Також рука була поранена, у двох місцях перелом. Вуха постраждали, спина. Поки був у шоковому стані, то здавалося, що все добре. Коли прийшов до тями, то картина вже була не дуже хорошою. Спільними зусиллями мене підлікували. Знайшлися добрі люди, допомогли з протезами. Минуло два роки. Я вже можу ходити без ціпка. Я думаю, що в Нідерландах більше можливостей, нові технології, медикаменти. Мені б дуже хотілося, щоб мені допомогли, бо буває день - нічого, а наступного дня вже важко ходити”, - поділився з Укрінформом своєю історією Олександр Терстуях.

З медиками українські військові спілкуються з допомогою перекладачів. Також використовують додатки на мобільних.

Читайте також: У NextStep Ukraine за неповні три роки пройшли реабілітацію 150 бійців АТО/ООС

“Дві переламані гомілки, п’ятки - суцільна каша, стегно зламане, ліва рука, хребет. У мене все в пластинах. Я дуже сподіваюся, що тут мені допоможуть і я зможу знову ходити”, - розповів про свої травми та очікування солдат військової служби за контрактом Андрій Сімчук.

Ці троє хлопців стали першими українськими військовими, яких відібрали для лікування та реабілітації в Нідерландах.

Варто зазначити, що спочатку нідерландські фахівці відвідали поранених в Україні, аби зрозуміти як і кому саме можуть допомогти. Таким чином вони у вересні відібрали трьох кандидатів на лікування.

Фінансування лікування та реабілітації українських бійців буде здійснено коштом сторони, що приймає, а також частково за гроші Трастового фонду НАТО.

Читайте також: Лапутіна вручила 64 ветеранам зі складними пораненнями сертифікати на реабілітацію

Як повідомляв Укрінформ, військові лікарі з Королівства Нідерланди відвідали реабілітаційний центр в Ірпені.

Основною метою візиту було проведення медичного огляду та відбору тяжкопоранених українських військовослужбовців для подальшого направлення їх на лікування та реабілітацію до військово-медичних закладів Нідерландів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-