У NextStep Ukraine за неповні три роки пройшли реабілітацію 150 бійців АТО/ООС

У NextStep Ukraine за неповні три роки пройшли реабілітацію 150 бійців АТО/ООС

Укрінформ

З початком воєнних дій на території України допомога бійцям, пораненим в АТО/ООС, була дуже активною. Відкривалися центри реабілітації, залучалися кошти на їх підтримку, з боку суспільства спостерігався підвищений інтерес до захисників держави. Але зараз ситуація дещо змінилася. Кількість проєктів із допомоги військовим скоротилася. При цьому люди, які боронять нашу країну, так само потребують лікування та повернення до повноцінного життя.

На сьогодні в Україні продовжує працювати потужний реабілітаційний центр Next Step Ukraine. Його було відкрито у 2018 році відомим американським благодійним фондом Revived Soldiers Ukraine («Відродження Захисників України»), який спеціалізується на наданні медичної допомоги та реабілітаційних послуг українським бійцям АТО/ООС. Окрім фінансування Фондом із США, Next Step Ukraine отримує допомогу й від партнерів з України. Зокрема, від фінтех-компанії Moneyveo.

Як усе починалося

Як розповіла президент фонду Revived Soldiers Ukraine Ірина Ващук, коли три роки тому перші українські військові приїхали на лікування до Лос-Анджелесу (де вже діяв Центр Next Step Los Angeles – ред.), команда однодумців зрозуміла, що подібний центр треба відкрити і в Україні. Адже багатьом бійцям, які приїжджали на операції до США, не було куди повернутися на реабілітацію.

Ірина зазначила, що перше і найважливіше завдання, яке постало перед відкриттям оздоровчого закладу, – були пошуки хороших фахівців.

«Ми знайшли і навчили декількох реабілітологів у США. Згодом закупили обладнання і привезли його сюди. На підготовку, пошук партнерів пішло три роки. Лише вартість одного обладнання, яке зараз використовується у Центрі, складає 120 тис. доларів. Найдорожче з нього – розумні електростимулятори компанії Restorative Therapies, які в Україні можна знайти лише у нас. Усе, що сьогодні є в ірпінському центрі, придбано на кошти волонтерів і благодійників із США», – зазначила Ірина.

Історії українських захисників

У Центрі повідомили, що залежно від ступеня отриманого поранення у підопічних різні періоди реабілітації: у когось – місяць, в інших – пів року і більше. Зазвичай бійці мають ортопедичні травми, здобуті внаслідок поранення в ногу. За 2-3 місяці роботи з реабілітологами в Центрі вони вже можуть повноцінно пересуватися і навіть бігати. Багатьом вдається цілком відновити своє здоров'я. Але бувають і складні випадки – як правило, травми хребта, що потребують тривалого лікування, додаткових операцій у США. Часто такі травми залишаються на все життя. Ветеранів із найскладнішими пораненнями готують у Центрі ще й до нових умов перебування у соціумі.

Наприклад, пацієнт Центру Володимир Товкіс, після проходження курсу лікування і реабілітації внаслідок травми голови, зміг повернутися до повноцінного життя. Він не лише пересувається і робить все самостійно, без допомоги, а й знову сів на велосипед і навіть почав водити машину.

Підполковник Анатолій Рибальченко поділився власним прогресом: «Успіхи, однозначно, є. За майже 4 місяці перебування у Центрі мене заново навчили ходити – я вже можу самостійно пересуватися, без підтримки. Психологічна напруга поступово зникає. Тут дуже класні лікарі, безмежно вдячний їм за все!».
Анатолій Рибальченко та Ірина Ващук
Анатолій Рибальченко та Ірина Ващук

Леонід Овдіюк потрапив до Next Step Ukraine у березні 2020 року зі складними пораненнями. «Під час проведення АТО/ООС нашу машину підірвали, мій командир загинув, а я дивом залишився живий. Отримав багато осколкових поранень у живіт, шию, плечі, ногу. Але мені пощастило опинитися у Центрі «Некст степ», і потихеньку, крок за кроком, завдяки правильному курсу лікування, я повністю відновився. За майже пів року став цілком самостійним, незалежним від підтримки сторонніх людей. 20-го серпня я вилітаю до Америки на обстеження ноги. Планують ставити ортез, а на руці проводитимуть операцію. Вірю, що все буде добре, і я знову зможу повернутися на передову. Адже задля цього і живемо», – розповів Леонід.

Ірина Ващук та Леонід Овдіюк
Ірина Ващук та Леонід Овдіюк

Як зазначила президент Фонду, після операцій хлопці знову приїжджають до Центру на реабілітацію. А коли вже остаточно відновляться, більшість із них, навіть на протезах, повертаються на фронт.

Статистика і плани на майбутнє

Як розповідає Ірина Ващук, за 6 років на лікування (операції та протезування) до Центру у США з України було відправлено 48 військових, 13 з яких пройшли фізичну реабілітацію в Next Step у Лос-Анджелесі. З моменту відкриття Центру в Україні реабілітаційні курси пройшли 150 військових. Завдяки благодійним заходам і донаціям партнерів, до кінця року Фонд Revived Soldiers Ukraine планує зібрати близько 2,5 млн доларів. Частину отриманих коштів вже спрямовано на будівництво нового приміщення Next Step Ukraine в Ірпені. Окрім цього, Центр самостійно придбав дві квартири, де можуть проходити реабілітацію бійці, які потребують тривалого відновлення. Наразі в основному приміщенні можуть одночасно перебувати 10 пацієнтів, а в додаткових – близько чотирьох осіб.

У найближчій перспективі – відкриття нового центру Next Step у Львові. Оскільки там сконцентрована велика кількість паралізованих ветеранів АТО/ООС, які потребують додаткової допомоги після лікування у місцевому військовому шпиталі.

Як сказала Ірина, наразі у Центрі в Ірпені працюють лікарі-фізіотерапевти, масажист і планують узяти на постійну роботу психолога. Адже психологічна підтримка – це чи не найважливіша частина відновлення здоров'я бійців.

Ірина Ващук додала: попри всі труднощі, які пережив реабілітаційний центр, завдяки підтримці небайдужих людей та організацій, заклад продовжує працювати і ставити на ноги захисників України, поступово повертаючи їх до нормального життя. Президент Фонду подякувала партнерам, зокрема фінансовій компанії Moneyveo, яка стабільно допомагає Центру вже другий рік поспіль.

«Ми щиро дякуємо усім причетним до розвитку нашого проєкту задля відновлення здоров’я українських військових. На жаль, в Україні у нас немає такої підтримки серед бізнесу і громади, яку ми маємо у США. Тому хочеться відзначити Манівео, як одне з небагатьох підприємств, яке на постійній основі регулярно допомагає Центру. Я вірю, що небайдужих компаній-партнерів, таких як Манівео, стане більше. Сподіваємося на подальшу співпрацю!», – прокоментувала президент Revived Soldiers Ukraine.

Нагадаємо, компанія Moneyveo у 2020 році започаткувала щомісячну програму фінансування реабілітаційного центру Next Step Ukraine. Кошти спрямовуються на створення необхідних умов для комфортного перебування і повноцінного одужання у закладі українських захисників.

Фото: Moneyveo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-