Правозахисники нарахували цьогоріч майже 90 випадків переслідування активістів

Правозахисники нарахували цьогоріч майже 90 випадків переслідування активістів

Таблиця
Укрінформ
За дев'ять місяців цього року в Україні зафіксовано 88 випадків переслідування активістів та правозахисників.

Такі дані за січень-вересень 2021 року наводять дослідники Центру прав людини ZMINA, передає Укрінформ.

«Випадків тиску на активістів стало більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, коли було зафіксовано 77 інцидентів. Найчастіше активістів переслідували у Києві (37 випадків) та на Одещині (10). Також регіонами-лідерами стали Київська, Харківська та Луганська області: там зафіксовано по 7 випадків тиску», - ідеться в повідомленні.

За словами дослідниці Центру ZMINA Анастасії Москвичової, найчастіше тиск на активістів відбувається через знищення чи пошкодження їхнього майна (22 інциденти), погрози (20), а також фізичні напади (16).

«Активісти, які захищають права ЛГБТІК, протидіють корупції або незаконному будівництву, стикаються з переслідуваннями найчастіше», – уточнює вона.

Один із найжорстокіших випадків стався влітку у Дніпрі, коли у під’їзді власного будинку напали на Наталію Ешонкулову. Активістку вдарили по голові, вона знепритомніла. За її словами, в одного з нападників був ніж. Наталії пошкодили кілька зубів і зламали ніс, вона дістала струс мозку, а також синці й садна на обличчі.

Ешонкулова пов’язує напад зі своєю громадською діяльністю: у складі ініціативної групи вона протидіє рейдерському захопленню бізнесу і майна.

Поліція Дніпропетровської області кваліфікувала напад як замах на вбивство, а згодом затримала двох чоловіків, яких впізнала постраждала. Досудове розслідування триває, деталі слідства активістці не розголошують. Вона переконана: це робиться умисно, щоб замовники не були притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Кличко закликає пояснити сутички поліції з активістами на Микільській Слобідці

Олександр Візерський з Києва також зазнав фізичного нападу. У серпні цього року він та інші активісти проводили безстроковий мітинг проти знесення садиби Барбана. На них напала група невідомих у темних куртках з каптурами і медичних масках.

Активісту порвали одяг та завдали ударів, у тому числі по обличчю та шиї. Протестувальники написали в поліцію заяви, але кримінальне провадження так і не відкрили.

Дослідники Центру ZMINA також зауважили, що за останні місяці почастішали випадки переслідувань ЛГБТ-активістів представниками ультраправих організацій. Так, в Одесі радикали розклеїли фото ЛГБТ-активістів (зокрема й голови оргкомітету «Одеса-прайд» Анни Леонової) із написом «Знай ворога в обличчя». Також ультраправі напали на волонтера «Одеса-прайду» Олександра Татянка через веселкову бандану. Її намагалися відібрати і порізати ножем, погрожували зламати хлопцю палець. Постраждалий написав заяву до поліції, але її не зареєстрували.

За словами Леонової, «Одеса-прайд» подав скаргу до слідчого судді про бездіяльність поліції, але навіть після рішення про реєстрацію цього звернення зрушень не відбулося.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-