Росія розгорнула в Україні інформаційну спецоперацію проти COVID-вакцинації - РНБО

Росія розгорнула в Україні інформаційну спецоперацію проти COVID-вакцинації - РНБО

Звіт
Укрінформ
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України провів аналіз активності, зокрема, Telegram-каналів, за результатами якого виявлено інформаційну спецоперацію, спрямовану на максимальне зменшення рівня вакцинації населення України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба РНБО з посиланням на результати звіту.

У звіті наочно продемонстровано, як за допомогою мережі засобів масової комунікації, зокрема, у соціальних мережах та месенджерах, а також Telegram-каналах, які куруються РФ або мають безпосереднє відношення до неї, поширюються повідомлення про начебто негативні наслідки вакцинації.

В документі наголошується, що частина популярних політичних Telegram-каналів, що пов’язані з РФ просуваються деструктивні наративи за допомогою як публікацій, так і ботів у коментарях. В якості прикладів наводяться такі сторінки, як «Картель», «Крокодил», «Сплетница» та ін.

Згадані вище канали напряму куруються РФ або мають безпосереднє відношення о неї.

Читайте також: Україна та Литва презентують в ООН найкращі практики боротьби з дезінформацією

Проте, якщо звернутись до Telegram-каналів, які адмініструються РФ та спрямовані на аудиторію ТОТ Донецької та Луганської областей, АР Крим та м.Севастополь, можна побачити діаметрально протилежні наративи, наголосили в пресслужбі. В їхніх публікаціях вже міститься інша позиція стосовно вакцинації: йдеться про важливість і необхідність щеплень, висміюються антивакцинатори, залучаються лідери думок для пропаганди вакцинації.

У звіті РНБО також відзначається, що суттєву роль у розповсюдженні ідей антивакцинаторства відіграє одна з церков. Зокрема, 19 жовтня представники цієї церкви провели під будівлею ВР мітинг проти вакцинації від коронавірусу. Учасники мітингу несли плакати з гаслами «Вакцина вбиває», «Ні медичним експериментам. Захистимо наших дітей». Разом з тим, наголошують в РНБО, якщо знову звернутися до інформаційних джерел, що пов’язані з цією церквою, але направлені на аудиторію у РФ, можна побачити, що ця церква, навпаки, закликає вакцинуватися, поширює інформацію про види вакцин, розвінчує міфи, пов’язані з ними, та зазначає, що щеплення не є гріхом.

«Результати аналізу свідчать про наявні ознаки ворожої дезінформаційної атаки, що спрямована на збільшення рівня смертності від COVID-19 в Україні та запобігання вакцинації громадян України. Повномасштабна і тривала дезінформаційна операція загрожує життю та безпеці українців, і кількість постраждалих буде зростати, якщо не вжити необхідних заходів для протидії в інформаційному просторі», - наголосили в РНБО.

Центр протидії дезінформації звернувся до українців із закликом взяти до уваги успішність вакцинації у м. Моршин, де щеплення отримали понад 75% жителів, а кількість смертельних та важких випадків набагато менша, ніж в інших містах України.

Читайте також: До кінця року Україна отримає майже 19 мільйонів доз COVID-вакцин

У центрі також закликали ознайомитись з механізмом дії різних вакцин онлайн та вивчити всю інформацію про вакцини з офіційних джерел їхніх безпосередніх розробників чи проконсультуватися з сімейним або приватним лікарем. Також можна зателефонувати на гарячу лінію МОЗ за додатковою інформацією: 0 800 60 20 19.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за минулу добу, 27 жовтня, виявили 26 071 випадок коронавірусної хвороби COVID-19. Госпіталізовано 5 366 осіб; летальних випадків – 576, одужало 10 006 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-