Українські вчені прогнозують до 29 тисяч випадків COVID-19 на добу в найближчі тижні

Українські вчені прогнозують до 29 тисяч випадків COVID-19 на добу в найближчі тижні

Укрінформ
Науковці очікують на зростання захворюваності на COVID-19 ще протягом двох наступних тижнів: так, на початку листопада прогнозується до 29 тисяч осіб випадків інфікування на добу.

Про це йдеться в прогнозі Робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, який оприлюднено на сайті Національної академії наук України.

Зазначається, що протягом останніх двох тижнів захворюваність продовжувала зростати, хоча темпи цього зростання помітно знизилися.

Кількість нових випадків хвороби зросла в 1,5 раза за два тижні, кількість позитивних результатів тестів ПЛР – у 1,7 раза, а нових госпіталізацій – у 1,47 раза.

Смертність виросла майже вдвічі та вже перевищила максимуми весняної хвилі на 25%. Також цього тижня вже оновлено рекорд смертності й очікуються оновлення рекордів щоденних виявлень. Попри стійку тенденцію до зменшення темпів поширення, зростання триватиме ще щонайменше один-два тижні навіть при збереженні цієї тенденції, прогнозують науковці.

Згідно з прогнозом, середня кількість нових виявлень в Україні збільшилася до 20 411 осіб на день, середня кількість летальних випадків становить 513 смертей на день у середньому за останній тиждень.

«Згідно з прогнозними обчисленнями (в яких закладено поточну тенденцію до збільшення кількості нових виявлень), середня кількість нових випадків дорівнюватиме 22 960 (SEIR_U), 24 625 (Prophet) протягом тижня 27 жовтня – 2 листопада 2021 року та 24 242 (SEIR_U), 28 929 (Prophet) – протягом тижня 3-9 листопада 2021 року», – йдеться у повідомленні. (SEIR_U – модель, яка розраховує балансові відношення для основних категорій населення під час епідемії; Prophet – статистична модель Facebook – ред.)

Зазначається також, що кількість позитивних ПЛР-тестів істотно перевищує кількість офіційних виявлень, причому значну частину цієї різниці забезпечує Київ, де спостерігається найбільша неузгодженість між кількістю позитивних ПЛР-тестів і нових виявлень. У Києві щодня роблять вдвічі більше позитивних ПЛР-тестів, ніж виявляють випадків захворювання. За кількістю позитивних ПЛР-тестів Київ уже перевищив максимум весняної хвилі, тоді як зі статистики нових виявлень цього не видно.

Окрім цього у звіті наголошується, що сповільнення темпів зростання зареєстрованої захворюваності зосереджується на сході та півдні країни. Водночас це частково може бути пов’язано з браком потужності виявлення та госпіталізації.

Також науковці відзначили, що лікарняна летальність зросла у 1,5 раза, у порівнянні з літніми значеннями, й досягла максимуму за весь час спостережень – 18%.

Читайте також: В Україні темпи вакцинації за тиждень перевищили європейські та світові показники - Ляшко

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби, 26 жовтня, в Україні зареєстровано 22 574 випадки коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіли 2 825 733 особи; одужали – 2 401 705; летальних випадків – 65 628.

Фото: Evgeny Maloletka

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-