СРСР приховував єврейську ідентичність жертв Бабиного Яру - єврейський комітет США

СРСР приховував єврейську ідентичність жертв Бабиного Яру - єврейський комітет США

Укрінформ
Радянська влада всіляко приховувала єврейську ідентичність жертв Бабиного Яру, і лише повернення української незалежності сприяло відновленню справедливості.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це зазначив у вівторок виконавчий директор Американського єврейського комітету Девід Гарріс під час віртуального форуму «Бабин Яр», організованого Українським конгресовим комітетом Америки з нагоди 80-х роковин трагедії.

За словами Гарріса, він переконався в цьому особисто, коли відвідав Радянський Союз у 1981 році й намагався потрапити на місце масового знищення євреїв. Коли з деякими труднощами він дістався туди, то побачив лише пам’ятник і напис російською мовою: «Жертвам фашизму».

«Річ у тому, що єврейська ідентичність 33 771 особи - чоловіків, жінок та дітей, котрих вивели з їхніх будинків і доправили в Яр 29 і 30 вересня 1941 року, розстріляли, а тіла їхні покидали одне на одне… - мала бути стерта з історії», - сказав він.

Читайте також: УІНП проводить громадське обговорення концепції Бабиного Яру

І «совєти» домоглися б свого, якби не події 1991 року та відродження незалежності України, додав Гарріс, підкресливши, що Американський єврейський комітет рішуче підтримав заклик до тодішнього президента США Джорджа Буша-старшого щодо визнання цього кроку.

Виступаючи на форумі, постійний представник України Сергій Кислиця зауважив, що «з ідеологічних причин, як ми всі знаємо, будь-яка спроба вшанувати пам'ять, жертв Бабиного Яру була під забороною радянського уряду». Він нагадав, що вшануванню пам’яті жертв активно сприяли українські дисиденти Іван Дзюба та Євген Сверстюк.

Читайте також: Комплекс «Бабин Яр» має формувати сильні емоції - Кваснєвський

Своєю чергою, співдиректор фонду «Українсько-єврейська зустріч», старший науковий співробітник Атлантичної ради США Адріан Каратницький зазначив, що місцеві жителі були залучені до цих трагічних подій, зокрема, тому, що не було української держави.

«Українська держава сьогодні виступає і захищає всіх своїх громадян незалежно від етнічної належності, раси», - підкреслив він.

Читайте також: В Іспанії діаспора взяла участь у круглому столі, присвяченому трагедії Бабиного Яру

Українське суспільство нині, за його словами, «виявляє зрілість, терпимість і розуміння», що було «закладено ліберальними цінностями дисидентського руху, який привів до незалежності України», підкреслив Каратницький.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-