Залицяються та б’ються: у пінгвінів біля «Вернадського» - шлюбний сезон

Залицяються та б’ються: у пінгвінів біля «Вернадського» - шлюбний сезон

Фото
Укрінформ
У районі станції «Академік Вернадський» триває сезон розмноження не тільки тюленів Ведделла, а й субантарктичних пінгвінів (дженту).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

«Причому відбувається це прямо на о. Галіндез, де розташована станція “Академік Вернадський”, тож полярники спостерігають за життям прямо з вікон. Зокрема, саме з вікна біологи зафіксували перше спаровування цих птахів, а тепер команда чекає на радісну звістку про перше відкладене яйце», - йдеться у повідомленні.

Пінгвіни повернулися до станції «Академік Вернадський» / Фото: Оксана Савенко

Як зазначається, пінгвіни дженту дуже кумедні. Вони “співають”, як віслюки (тому їх також називають віслюковими), галантно кланяються партнеру, цуплять одне в одного камінчики для гнізд, сваряться та навіть влаштовують бійки. Гнізда вони будують досить близько до станції, іноді навіть використовуючи певні її конструкції.

Читайте також: До Харківського зоопарку з Німеччини прибули пінгвіни

У НАНЦ нагадали, що острів субантарктичні пінгвіни почали освоювати 2006-го і вже у весняно-літньому сезоні 2007-2008 років облаштували тут перші гнізда, тепер улітку кількість цих птахів на Галіндезі може бути до 4 тисяч.

А також пояснили, що “віслючки” не жили в районі станції до середини 2000-х тому, що ці пінгвіни – теплолюбні й раніше тут було надто холодно для них. Але завдяки зміні клімату та потеплінню цей вид отримав перевагу та сприятливі умови для просування на південь. З 2013 року загальна чисельність субантарктичних пінгвінів зросла десь на 11%, а в районі станції – майже на чверть. Водночас кількість холоднолюбних пінгвінів Аделі та антарктичних пінгвінів, які раніше були тут основними, скорочується.

Наприклад, цієї зими на Галіндезі регулярно відпочивали дженту та Аделі, й останніх інколи було куди більше. Але навесні ситуація суттєво змінилася. Майже всі Аделі повернулися до південних “домівок”, які взимку були скуті кригою, а дженту навпаки – повертаються на острів, і зараз тут їх уже понад 2,7 тисячі.

Читайте також: Через танення льодовиків 98% колоній імператорських пінгвінів можуть зникнути до 2100 року

Науковці додали, що це не максимальна кількість пінгвінів, які гніздуватимуть на острові, хоча найкращі місця давно зайняті (“віслючки” люблять “квартирувати” на височинах). Зокрема, минулого сезону дженту захопили на Галіндезі нову територію й утворили там третю субколонію. Зараз вони знову активно облаштовують там гнізда. Тож, можливо, цього року буде рекорд з кількості субантарктичних пінгвінів на острові.

«Про це чекатимемо звісток від біологів 26-ї УАЕ, які пильно стежать за шлюбними сезонами тварин, й не тільки з вікон станції», - підсумували вони.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-