МОЗ посилює заходи із профілактики хвороб, які можна подолати за допомогою вакцинації

МОЗ посилює заходи із профілактики хвороб, які можна подолати за допомогою вакцинації

Укрінформ
Міністерство охорони здоров'я посилює заходи із профілактики хвороб, які можна подолати за допомогою вакцинації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ України.

13 жовтня заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін ухвалив постанову «Про посилення заходів профілактики вакцинокерованих інфекцій».

"Документ має на меті зменшити ризики захворюваності та смертності від хвороб, які можна подолати вакцинацією, і попередити виникнення спалахів таких захворювань. А також не допустити збільшення кількості сприйнятливих до цих недуг людей, а отже, запобігти додатковому навантаженню на систему охорони здоров’я та заклади охорони здоров’я інфекційного профілю", - пояснюють в ЦГЗ.

За даними центру, щороку рівень вакцинації дитячого населення досягав приблизно 80% від необхідних 90-95%. Прогнози на кінець 2021 року виявилися менш втішними — 70-80%.

"За роки накопичується до 15-20% неімунних дітей, зокрема через відмову батьків щепитися, побоювання через вакцинацію під час пандемії COVID-19. Але такі дії можуть стати причиною виникнення спалахів вакцинокерованих інфекцій. Зокрема, заплановані підсилюючі заходи з вакцинації проти кору у відповідь на спалах кору у 2017-2019 роках не були проведені у 2020 році через пандемією. А отже, наразі є потреба вжити відповідних заходів, щоб надолужити не отримані вчасно щеплення", - відзначають у Центрі громадського здоров’я.

Читайте також: Луганському центру екстреної меддопомоги передали 10 реанімобілів

Основним фактором подальшого контролю впровадження посилених заходів з імунопрофілактики стало ускладнення епідситуації з поліомієліту в Рівненській області та недостатній рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту в Україні загалом.

Як очікують у МОЗ, упровадження постанови дозволить досягти підвищення рівня обсягів охоплення профілактичними щепленнями відповідно до Календаря щеплень цільових груп населення, зокрема серед тих людей, які не отримали їх вчасно через встановлення карантину на території України у 2020-2021 роках, та забезпечення доступності до вакцинації у зв’язку зі зміною до пересторог щодо щеплень під час пандемії, щодо можливості проведення щеплень одночасно вакцинами від декількох хвороб.

Крім того, завдяки упровадженню постанови розраховують почати проведення профілактичних щеплень у закладах освіти для розвантаження закладів охорони здоров’я та дотримання інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я під час сезонного підйому захворюваності на ГРВІ та налагодити співпрацю із закладами освіти щодо проведення профілактичних щеплень серед учнів, які пропустили щеплення за віком.

"Імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні", - нагадують у МОЗ.

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня в Україні офіційно підтвердили випадок захворювання на поліомієліту маленької дитини з Рівненської області. Батьки хворого малюка свідомо відмовились від щеплень, передбачених медичними стандартами, через релігійні переконання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-