Ефективність комп'ютерної томографії для діагностики коронавірусу є сумнівною - МОЗ

Ефективність комп'ютерної томографії для діагностики коронавірусу є сумнівною - МОЗ

Укрінформ
Ефективність використання КТ для діагностики COVID-19 є сумнівною.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

"Позитивний тест на коронавірусну хворобу COVID-19 за умови задовільного стану пацієнта не є підставою для призначення КТ... Якщо існує підозра на інфікування COVID-19, то спочатку лікар має направити пацієнта на тестування. Якщо провести його неможливо, а стан хворого погіршується, тоді призначають КТ органів грудної клітини", - повідомляють в МОЗ.

У МОЗ наголошують, що комп'ютерну томографію призначають при неможливості забезпечити ПЛР-діагностику коронавірусної хвороби COVID-19 або при наявності таких симптомів як дихальна недостатність чи існуванням супутніх патологій.

У питанні направлення на комп’ютерну томографію лікарі мають спиратися на загальний стан пацієнта, наявність дихальної недостатності, показник сатурації (насиченості крові киснем), температуру тіла.

Водночас, за повідомленням МОЗ, фахова спільнота не рекомендує використовувати КТ ​​ як масовий метод для всіх, хто має ознаки коронавірусної хвороби. Спеціалісти радять послуговуватись методом ультразвукової діагностики для відслідковування захворювання. Його перевага в тому, що він не дає додаткову дозу опромінення, як у випадку із КТ.

Повторення КТ пацієнтам із важким та середнім перебігом захворювання рекомендують робити на 21-й день з початку захворювання та через пів року. Проте кожен випадок індивідуальний, тому рішення має ухвалювати лікар.

Читайте також: Для дев’яти приймальних відділень Київщини закупили комп’ютерні томографи

Також КТ доцільно робити у випадку негативного ПЛР-тесту у пацієнтів із вираженими ознаками захворювання при їх важкому загальному стані.

Комп’ютерна томографія – метод рентгенівського сканування, за якого пучок рентгенівського променя проходить через тканини людського тіла в різних напрямках. Фактично КТ дає змогу визначити стан будь-якого органу людини. У випадку із коронавірусною хворобою COVID-19 йдеться про КТ органів грудної клітини. Ефективність його використання для хворих на COVID-19 є сумнівною. У першу чергу, тому що відсутність змін на КТ не означає відсутність захворювання.

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби, 12 жовтня, в Україні зареєстровано 16 309 випадків зараження коронавірусом. За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 2 578 394 особи, з них одужала 2 304 361 особа, померли 59 523 людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-