Укрексімбанк побачив у діях журналістів «Схем» незаконне заволодіння інформацією

Укрексімбанк побачив у діях журналістів «Схем» незаконне заволодіння інформацією

Укрінформ
АТ «Укрексімбанк» вбачає у діях журналістів програми «Схеми» видання «Радіо Свобода» ознаки протиправного заволодіння інформацією, а також порушення етичних норм.

Про це йдеться в коментарі банку щодо ситуації з перешкоджанням діяльності журналістів програми «Схеми» під час запису інтерв’ю з головою правління банку, передає Укрінформ.

«На нашу думку, у діях журналіста Кирила Овсяного містилися ознаки як протиправного заволодіння інформацією з обмеженим доступом (банківською таємницею), так і порушення Кодексу етики українського журналіста у частині використання незаконних методів отримання інформації», - йдеться у повідомленні.

У банківській установі розповіли, що під час інтерв’ю журналіст «Радіо Свобода» Кирило Овсяний поставив низку питань стосовно надання інформації про діяльність клієнтів банку, яку банк отримав у процесі їх обслуговування і правовідносин з ними. Крім того, зазначають у банку, «журналістом без будь-якого обґрунтування були висловлені припущення щодо нібито допущених банком порушень у рамках відповідних правовідносин».

У відомстві наголошують, що інформація, яка запитувалася, відповідно до статті 60 закону України «Про банки і банківську діяльність» є банківською таємницею, яку банки зобов'язані зберігати, у тому числі шляхом обмеження кола осіб, що мають доступ до неї.

«З огляду на це пресслужба банку була змушена зупинити подальше проведення зазначеного інтерв’ю. Подальша розмова відбувалася у форматі офрекордс-зустрічі. Журналісту було запропоновано підготувати перелік питань, інформація щодо яких може бути надана банком з дотриманням вимог чинного законодавства України, та надіслати його до банку з метою підготовки розгорнутих відповідей на такі питання», - заявили у банку.

В фінустанові стверджують, що після цього журналіст з оператором без будь-якого перешкоджання залишили приміщення банку з усією записуючою та освітлювальною технікою.

в Укрексімбанку додали, що наразі банк розглядає можливість звернення до правоохоронних структур та органів, що регулюють діяльність у сфері телебачення і радіомовлення, щодо аналізу дій журналіста на відповідність вимогам чинного законодавства України і Кодексу етики українського журналіста.

Читайте також: В Одесі напали на журналістів, які знімали сюжет про безакцизний продаж сигарет

Як повідомляв Укрінформ, знімальна група програми «Схеми» заявила про напад під час інтерв'ю з главою Укрексімбанку.

За інформацією журналістів, голові правління цієї фінустанови Євгену Мецгеру не сподобалося одне із запитань, після чого охорона застосувала силу до оператора, відібрала техніку та флешку із записаним відео.

Через годину знімальній групі повернули техніку, але відео усього інтерв’ю та самого нападу було видалене, повідомили журналісти.

Столичні правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання професійній діяльності журналістів (за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

Фото: eximb.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-