Видача паперових лікарняних можлива у чотирьох випадках — Ляшко

Видача паперових лікарняних можлива у чотирьох випадках — Ляшко

Укрінформ
Видача паперових лікарняних можлива в чотирьох випадках. 

Як передає Укрінформ, про це під час брифінгу сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

“Є чотири випадки, коли будуть ще видаватися і паперові лікарняні. Зокрема, це продовження і закриття листків непрацездатності, які були оформлені до 1 жовтня. Коли відбувається сплив строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку. В таких випадках це буде розглядатися на базі лікарського закладу консультативною комісією, підписуватися безпосередньо керівником закладу. Також коли виникне технічна проблема і впродовж 7 днів не можна буде передати дані з електронної системи охорони здоров’я до ПФУ. Коли застрахованій особі протягом двох місяців з дня народження дитини на підставі свідоцтва про народження видається довідка за формою 147 о”, - сказав Ляшко.

Водночас, як зауважила на брифінгу міністр соціальної політики Марина Лазебна, для нарахування лікарняних виплат особа має бути офіційно працевлаштована і мати мінімальний стаж 3 роки.

"Ті люди, які сьогодні офіційно непрацевлаштовані, позбавляються цього права. Коли людина офіційно працює, вона захищена, вона себе страхує від безробіття, хвороби, тоді на себе зобов'язання все це оплачувати бере держава", - наголосила Лазебна.

Читайте також: Кому не видаватимуть е-лікарняний – роз’яснення Пенсійного фонду

Як повідомляв Укрінформ, з 1 жовтня система охорони здоров'я повністю переходить на формування електронних лікарняних. Цільова модель формування та видачі е-лікарняних запроваджена в Україні з 4 червня 2021 року. Перехідний період з паперових на електронні лікарняні тривав до 1 вересня 2021 року, наприкінці серпня МОЗ подовжив перехідний період впровадження електронних лікарняних до 1 жовтня. Після завершення перехідного періоду готовим до сплати е-лікарняний буде ставати на наступний день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-