Вакциновані від COVID-19 повинні носити маску - Ляшко

Вакциновані від COVID-19 повинні носити маску - Ляшко

Укрінформ
Вакциновані проти коронавірусної інфекції громадяни повинні носити захисну маску, оскільки можуть переносити збудника хвороби та інфікувати невакцинованих.

Про це сказав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час V Міжнародного форуму «Креативна Україна 2021», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми вакциновані, треба носити маску, оскільки в нас досить велика кількість невакцинованих. А людина, яка вакцинована, може переносити збудника, хворіти з легким перебігом та інфікувати невакцинованих і це призведе до тяжких наслідків перебігу хвороби у того, хто не вакцинувався. Тому якщо ми вакцинуємо велику кількість людей, тоді ми будемо розглядати питання зняття масок», - заявив Ляшко.

Він додав, що наразі Міністерство охорони здоров’я шукає «золоту середину» в питанні можливих карантинних обмежень.

Читайте також: Україна отримала ультраморозильники для вакцини Pfizer у межах COVAX

«Якщо сьогодні подивитися, то ми можемо сказати, що настає час - треба вводити жорсткі карантинні обмеження. Будуть незадоволені всі. Чому ми дозволяємо вакцинованим сьогодні проходити, а невакцинованим - іти тестуватися? Тому що головна мета наших карантинних обмежень – запобігти колапсу системи охорони здоров’я. Повірте, для мене, як міністра охорони здоров’я, головне, щоб всі, хто потребує медичної допомоги, змогли її отримати якомога швидше, якомога ближче до свого місця проживання. Якщо вакцинована людина інфікується, то вона не потрапить до лікарні», - наголосив міністр.

Він нагадав, що наразі 92% госпіталізованих хворих на COVID-19 - це невакциновані особи, 99,2% померлих від COVID-19 за літній період - невакциновані люди.

За словами Ляшка, якщо людина, котра є носієм інфекції, одягне захисну маску на обличчя, вона не інфікує іншу особу.

Читайте також: У Мукачеві усі госпіталізовані з COVID-19 пацієнти не були щеплені

«Якщо хтось цьому не вірить, візьміть свічку, запаліть свічку, віднесіть на витягнуту руку і подуйте на неї без маски і в масці. Якщо хтось задує свічку в масці, приїжджайте до мене, я вам буду щось креативити, бо такої людини я ще не зустрічав. Маска на обличчі дозволяє зменшити відстань, на яку ви видихаєте повітря, в якому може бути збудник, який може інфікувати іншу людину», - підкреслив міністр.

Як повідомлялося, відсьогодні, з 00:00 год. 23 вересня 2021 року, на всій території України почав діяти жовтий рівень епідемічної небезпеки. Відповідне рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 21 вересня.

Вимоги до жовтого рівня є пом’якшеними для вакцинованих. Обмеження жовтого рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та усі організатори масових заходів, працівники кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть хоча б одне щеплення від COVID-19.

Для роботи на жовтому рівні достатньо отримати хоча б одне щеплення та мати хоча б «жовтий» внутрішній COVID-сертифікат або тимчасову довідку 063-О, видану сімейним лікарем.

Читайте також: Школи, які уже виконали норматив уряду щодо вакцинації: скільки їх

Як повідомляв Укрінформ, за добу 22 вересня в Україні зафіксовано 7 866 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіли 2 370 425 осіб, одужали – 2 237 973, летальних випадків – 55 284.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 6 527 042 людини, з них отримали одну дозу – 6 527 040 людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 299 317 людей.

Станом на 23 вересня в Києві та 8 регіонах встановлено помаранчевий рівень згідно з показниками захворюваності на коронавірусну хворобу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-