«Чистий мозок»: в Україні стартував проєкт про спростування медичних міфів

«Чистий мозок»: в Україні стартував проєкт про спростування медичних міфів

Укрінформ
МОЗ спільно з освітньою платформою StopFake розпочинає інформаційний проєкт «Чистий мозок», у якому буде розглядати найпопулярніші фейки на тему здоров'я та медицини.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я. 

Сьогодні МОЗ представило першу п’ятірку найпоширеніших медичних міфів останніх тижнів.

МІФ №1: У МОЗ назвали міста, де студенти і школярі перейдуть на дистанційне навчання.

У МОЗ наголошують, що списку міст, у яких навчальні заклади перейдуть на дистанційне навчання, не існує. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину і введення обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострого респіраторного захворювання COVID-19, викликаного коронавірусом SARS-CoV-2”, в Україні діє «адаптивний карантин». Залежно від епідемічної ситуації, в регіоні, районі або місті обласного значення може бути встановлено рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 – «зелений», «жовтий», «помаранчевий» і «червоний». 

У МОН також спростували неправдиву інформацію про те, що дистанційне навчання буде запроваджено на всій території України. У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють, що у разі встановлення «жовтого» або «помаранчевого» рівня епідемічної небезпеки очне навчання триватиме в тих навчальних закладах, де понад 80% співробітників у колективі вакциновані. 

При впровадженні «червоного» рівня епідемічної небезпеки забороняється робота всіх навчальних закладів.

Більше інформації читайте тут

МІФ №2: В Україні - епідемія інсультів через захисні маски і вакцинацію від COVID-19.

Цю конспірологічну теорію про COVID-19 запустив відомий український антивакцинатор, заявляють у МОЗ. У рамках цієї теорії поширюється твердження, що «справжньою» причиною інсультів серед українців є, нібито, «вигадана пандемія» і те, що «люди вже півтора року живуть у стресі, носять намордники і коляться».

Читайте також: «Мені написали 100 жінок»: мер Франківська спростував міф про вплив вакцинації на шанс завагітніти

У МОЗ наголошують, що COVID-19 дійсно підвищує ризик розвитку інсульту, проте не через «носіння масок», а через інфікування організму збудником SARS-CoV-2. Дослідження показали, що у людей із SARS-CoV-2 розвивається аномальне згортання крові як запальна реакція на вірус. Це збільшує ризик утворення тромбів. Якщо згусток крові блокує артерію, що веде до мозку, це й викликає інсульт.  

МІФ №3: Часникова вода є природною вакциною від коронавірусу

Водночас часникова вода не є природною вакциною проти коронавірусу. За даними ВООЗ, немає ніяких доказів того, що вживання часнику в будь-якому вигляді захищає від SARS-CoV-2. Здатність цього продукту запобігати застудним захворюванням і лікувати їх також не доведено.

Більше інформації читайте тут

МІФ №4: Наслідки мРНК-вакцинації буде неможливо вилікувати – вона змінює генетичний код людини.

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що наслідки мРНК-вакцинації буде неможливо вилікувати, оскільки така вакцина, нібито, модифікує гени людини. У публікаціях схожого змісту цитують німецького лікаря-натуропата Анетт Лілінгер.

Натомість у МОЗ стверджують, що цей тип вакцини містить тільки мРНК, необхідну для створення певного білка, ідентичного білку вірусу, і не зачіпає при цьому гени людини.

Більше інформації читайте тут

МІФ №5: в Україні з літаків скидають штам «Дельта».

У соціальних мережах поширюється дезінформація про те, що в Україні нібито почали скидати з літаків на міста штами COVID-19. Повідомляється також, що інверсійний слід від літаків – це «хімтраса», а доказом служить той «факт», що слід від звичайного повітряного судна нібито «має зникнути через 15-30 секунд». Також супротивники вакцинації стверджують, що літаками «завозять нову партію коронавірусу» в Україну і готують «парад хвороб» для населення.

Читайте також: Українські соцмережі заповнені фейками про коронавірус - ООН

Ніякого «завезення штамів COVID-19» не існує, підкреслюють у МОЗ. Те, що антивакцинатори називають «розкиданням із літаків нової партії коронавірусу», – не більше ніж щорічна кампанія з вакцинації диких тварин від сказу.  

Більше інформації читайте тут

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 21 вересня підтверджено 2 355 805 випадків COVID-19, з них за добу – 5 159.

Читайте також: МОЗ запустило сторінку з розвінчання фейків про COVID-вакцину

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 6 366 925 людей, з них отримали одну дозу – 6 366 923 людей, повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 198 661 людина (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-