Лапутіна зустрілася з головою Моніторингової місії ООН із прав людини

Лапутіна зустрілася з головою Моніторингової місії ООН із прав людини

Фото
Укрінформ
Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна обговорила з головою Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільдою Богнер проблеми захисників-переселенців.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Мінветеранів.

У зустрічі взяли участь заступник міністра у справах ветеранів з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко та голова відділу з права на фізичну недоторканність і прав людини в контексті збройного конфлікту Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Уладзімір Щербау.

Лапутіна поінформувала про основні пріоритети і стратегічні напрямки роботи Мінветеранів, зокрема забезпечення житлом захисників-переселенців.

«На сьогодні в Україні нараховується близько 3 тисяч людей, які є одночасно учасниками бойових дій та вимушеними переселенцями. Їхні домівки через російську агресію залишилися на окупованій території, і ці люди зробили свідомий вибір – у найскладніший час, на початку війни, пішли захищати країну. Наразі Мінветеранів працює над тим, щоб вже у наступному році всі захисники-переселенці отримали житло – це великі бюджетні кошти. Ми маємо підтримку у цьому питанні на рівні вищого керівництва держави», – заявила вона.

Читайте також: В Україні понад 19 тисяч учасниць бойових дій – Лапутіна

Також Лапутіна ознайомила представників Мониторингової місії ООН з роботою Мінветеранів над зміною підходів у системі медичної та психологічної реабілітації захисників, а також належного інформування щодо такої реабілітації, медико-психологічного супроводу родин загиблих воїнів, програми професійної перекваліфікації ветеранів та допомоги родинам, зокрема дітям загиблих учасників бойових дій.

Міністр нагадала, що у березні 2021 року Президент утворив Консультативну раду з питань забезпечення прав і свобод захисників України, яка займається адвокацією у сфері забезпечення прав ветеранів.

На питання Богнер, яку роботу проводить Мінветеранів у регіонах, Лапутіна відповіла, що відділи міністерства є у кожній області, зокрема в Донецькій та Луганській, а також Херсонській області, яка межує з тимчасово окупованим Кримом.

«Ми хочемо привернути увагу світової спільноти до проблем України, які перед нами постали через війну. Дякуємо нашим міжнародним партнерам за увагу до ветеранської політики та діяльність Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні», – наголосила очільник Мінветеранів.

Богнер подякувала Лапутіній та Ілляшенку за зустріч та надану інформацію.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні почала свою роботу в березні 2014 року. Місія проводить моніторинг, готує публічні доповіді та здійснює адвокацію у сфері прав людини в країні. Діяльність націлена на покращення доступу до правосуддя та притягнення винних до відповідальності.

Місія має сім офісів в Україні: в Києві, Донецьку, Краматорську, Луганську, Маріуполі, Одесі та Харкові. Щодо ситуації з правами людини в Криму місія здійснює дистанційний моніторинг із офісів у Києві та Одесі.

У вересні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні планує опублікувати регулярну піврічну доповідь, яка охоплюватиме період з 1 лютого до 31 липня 2021 року.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський підписав указ "Про деякі заходи щодо соціального захисту ветеранів війни, сімей загиблих, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-