В Україні викрили російську «ферму», яка створила 50-тисячну «армію ботів»

В Україні викрили російську «ферму», яка створила 50-тисячну «армію ботів»

Фото, відео
Укрінформ
Служба безпеки України припинила діяльність ботоферми, через яку створювали акаунти для поширення замовних матеріалів із Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба СБУ.

За період роботи зареєстровано майже 50 тисяч фейкових акаунтів, які створювали «альтернативну реальність» у соцмережах, у тому числі в українському сегменті.

«Організатором ботоферми виявився мешканець Харківщини. Він має чималий досвід у сфері телекомунікацій, тому успішно налагодив механізм реєстрації «липових» профілів у соцмережах. За наявною інформацією, чоловік створював акаунти і передавав їх замовникам. На одну SIM-карту він реєстрував до 5 фейкових облікових записів у різних соціальних мережах», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, оплату за виконані замовлення зловмисник отримував у рублях, через електронні платіжні системи. «Армія ботів» поширювала публікації та коментарі, спрямовані на: зрив національної програми вакцинації; виправдання збройної агресії РФ на сході України; дискредитацію української влади.

Читайте також: У Києві викрили потужну ботоферму, яку «годували» з Росії

Під час обшуків за місцем фактичного мешкання зловмисника було виявлено комп'ютерне обладнання із доказами протиправної діяльності, GSM-шлюзи та SIM-банки, 5 тис. SIM-карток українських операторів зв’язку.

Читайте також: СБУ ліквідувала потужну ботоферму, яка просувала ідеї «Новоросії»

Наразі тривають слідчі дії для перевірки можливої причетності особи до співпраці з російськими спецслужбами, повідомили в СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, 21 травня кіберфахівці Служби безпеки України у Чернігові припинили діяльність ботоферми, яку адміністрували з Росії. Через ботоферму поширювалась фейкова інформація для створення панічних настроїв серед населення. Зокрема розміщувались повідомлення для дискредитації української влади і заклики до повалення конституційного ладу. Також боти публікували неправдиву інформацію про мінування об’єктів, у тому числі критичної інфраструктури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-