Немає гарантій, що повторно COVID-19 протікатиме легше – Ляшко

Немає гарантій, що повторно COVID-19 протікатиме легше – Ляшко

Укрінформ
Немає гарантій, що повторне захворювання на COVID-19 протікатиме легше, вакцинуватися варто, незалежно від того, який рівень антитіл у людини після перенесеної хвороби.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі 24 каналу сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Коли ми говоримо про перенесену хворобу і повторне інфікування, повторний перебіг хвороби, такі випадки зареєстровані, їх велика кількість. Чи є гарантії того, що у людей, які перехворіли і знову інфікувалися, хвороба перебігає легше, як у вакцинованих? Немає. Бо досить багато фактів є що, у тих, хто перехворів і повторно інфікувався, хвороба перебігає тяжко", - сказав Ляшко.

Читайте також: Ляшко назвав критичну кількість COVID-пацієнтів, яку можуть витримати лікарні

Він нагадав, що раніше МОЗ допускав вакцинацію після перенесеної хвороби через 6 місяців на основі наукових даних, що після захворювання імунітет перші півроку захищає від інфікування. Також на той час в країні була обмежена кількість вакцин проти COVID-19, тому було вирішено використовувати їх для вразливих груп населення.

Читайте також: В Україні запрацює застосунок для відстеження контактів хворих з коронавірусом

"Тепер ми говоримо про те, що спокійно можна вакцинуватися після перенесеної хвороби , не треба чекати 6 місяців. Це я рекомендую всім зробити, незалежно від того, чи здавали аналізи на наявність антитіл, чи не здавали, чи вони були виявлені, чи ні. Перенесена коронавірусна хвороба не є протипоказанням до вакцинації", - сказав Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 16 вересня в Україні зафіксовано 5 744 нових випадків коронавірусної хвороби.

За весь час пандемії в Україні захворіли 2 331 540 осіб, одужали – 2 226 629, летальних випадків – 54 651.

Від початку вакцинальної кампанії щеплено 6 097 685 людей, з них отримали одну дозу – 6 097 683 людини, повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 009 066 людей (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном). Загалом проведено 11 106 749 щеплень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-