Поліція завершила досудове розслідування щодо організатора кібермережі Avalanche

Поліція завершила досудове розслідування щодо організатора кібермережі Avalanche

Укрінформ
Слідчі Національної поліції завершили досудове розслідування щодо 37-річного організатора міжнародної злочинної комп’ютерної мережі Avalanche, яка діяла упродовж 7 років.

Про це інформує Управління комунікації Національної поліції України, передає Укрінформ.

«Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України за оперативного супроводження співробітників Департаменту кіберполіції Національної поліції України та за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора закінчили досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою причетності 37-річного мешканця Полтави до діяльності міждержавної злочинної групи, яка створила кібермережу Avalanche», - йдеться у повідомленні.

У ході досудового розслідування було встановлено, що до складу групи увійшли громадяни України, Грузії і Румунії.

Читайте також: Хакери атакували японську криптобіржу й викрали понад $90 мільйонів

«Avalanche охоплювала складну всесвітню мережу серверів та була розроблена з метою забезпечення осіб, які вчиняли злочини у всесвітній мережі Інтернет, безпечною інфраструктурою доменів, через яку можна розміщувати та розповсюджувати різні типи шкідливого програмного забезпечення, перенаправляти трафік, що надходить із заражених комп’ютерів, і здійснювати махінації з відмивання коштів», - уточнюється у повідомленні.

Поліція встановила, що з використанням мережі Avalanche шляхом інфікування комп’ютерів потерпілих ШПЗ, яке надавало доступ до розпорядження рахунками компаній, фігуранти заволоділи коштами суб’єктів господарської діяльності, які розташовані на території США.

Читайте також: Хакери повернули лише частину біткоїнів після найбільшої крадіжки криптовалюти

Зазначається, що у такий спосіб, діючи у злочинній змові, зловмисники привласнили 721 тисячу доларів, а гроші, отримані злочинним шляхом, зокрема 334,5 тис. доларів, було легалізовано на території України шляхом проведення фінансових операцій через системи інтернет-розрахунків, відкритих на «підставних» осіб.

У ході розслідування кримінального провадження і міжнародного правового співробітництва із залученням представників правоохоронних органів України, США, Німеччини, Румунії, Грузії та інших країн діяльність мережі Avalanche було ліквідовано у 2016 році, і тоді ж було затримано і організатора.

Читайте також: Російські хакери «злили» у даркнет дані понад мільйона кредиток

За інформацією поліції, у грудні 2016 року Жовтневий районний суд м. Полтави розглянув клопотання представника Генпрокуратури про арешт затриманого, але відмовився відправляти його під варту, після чого підозрюваний зник. Пізніше фігуранта оголосили у міжнародний розшук.

Згодом, у лютому 2018 року, хакера, якого розшукували правоохоронці 30 країн світу, кіберполіція затримала у Києві.

«На даний час досудове розслідування завершено. Матеріали відкриті іншій стороні», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, мешканець Полтави підозрюється у вчиненні правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж), ч. 4 ст. 190 (заволодіння чужим майном шляхом обману, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Читайте також: США та Євросоюз звинуватили Китай у кібершпигунстві – хакери використали вразливість Microsoft

Йому може загрожувати до 12-ти років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, мережа Avalanche функціонувала більше 10 років та щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп'ютерів. Грошові втрати, пов'язані з кібератаками Avalanche, за попередніми підрахунками, склали сотні мільйонів євро по всьому світу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-