Під ОП пройшов мітинг-перформанс «Життя заручників Кремля - не іграшки»

Під ОП пройшов мітинг-перформанс «Життя заручників Кремля - не іграшки»

Фото
Укрінформ
Під Офісом Президента у суботу активісти закликали Президента України Володимира Зеленського і Президента США Джозефа Байдена знайти шляхи тиску на РФ для звільнення незаконно затриманих і засуджених осіб внаслідок російської агресії проти України на тимчасово окупованих територіях Криму та ОРДЛО, а також у РФ.

Участь у заході взяли понад 30 осіб, передає кореспондент Укрінформу.

"Наша сьогоднішня акція приурочена до візиту Зеленського до США і його зустрічі з Байденом. І ми хочемо нагадати напередодні цієї зустрічі, яка має відбутися 31 серпня, що досі наші співгромадяни перебувають у застінках Кремля, і що треба шукати способи для звільнення цих людей", - поінформувала голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Акція-перформанс «Життя заручників Кремля – не іграшки» під ОП / Фото: Володимир Тарасов, Укрінформ

За її словами, станом на сьогодні правозахисники мають у своїх списках щонайменше 124 особи, які позбавлені волі на територіях тимчасово окупованого Криму і у РФ.

Також Печончик уточнила, що за даними СБУ, щонайменше 276 осіб є цивільними та військовими заручниками, які знаходяться на територіях так званих "ДНР" і "ЛНР".

Учасники заходу тримали у руках плакати із надписами "Вони не здаються - ми не здамося. Свободу політв'язням Кремля", "Пане Президенте, де Закон про захист політв'язнів?". Також представили зображенням осіб, незаконно затриманих і ув'язнених окупантами, серед яких було зображення журналіста Владислава Єсипенка, та інших.

Активісти також влаштували перфоманс під ОП. Зокрема, на асфальті під будівлею Офісу Президента вони розмістили "розірвану" карту України з тканини, два шматки лежали відокремлено, один з них містив надписи "Луганськ" і "Донецьк", інший - "Сімферополь".

Активісти зачитали свої вимоги, серед яких було прохання до Зеленського і Байдена порушити під час перемовин питання щодо осіб, незаконно затриманих і засуджених унаслідок агресії РФ проти України у тимчасово окупованому Криму і на тимчасово окупованих окремих районах Донецької і Луганської областей, а також у РФ.

Також активісти просили Зеленського і Байдена обговорити шляхи здійснення тиску на РФ та підконтрольні їй окупаційні адміністрації і збройні формування, щоб звільнити усіх незаконно утримуваних осіб, і щоб Міжнародний Комітет Червоного Хреста отримав безперешкодний доступ до незаконно утримуваних в ОРДЛО, щоб їм була надана адекватна медична допомога.

Читайте також: Побиття журналіста на Банковій: одного підозрюваного арештували, другий - з «браслетом»

Ця заява також була скерована до Посольства США в Україні і Держдепу США. Звернення учасники передали радниці керівника ОП Альоні Вербицькій, яка запевнила, що в ОП питання наших політв'язнів не забуте.

"З перших днів підготовки зустрічі двох Президентів одним з перших питань було питання політичних в'язнів та незаконно утримуваних громадян на непідконтрольних територіях України", - поінформувала радниця керівника ОП.

За її словами, наразі дійсно не відбуваються обміни громадянами, і РФ не виконує взяті нею зобов'язання ні у межах Мінського, ні у межах Нормандського форматів.

"Звичайно, на цій зустрічі, яка вже запланована і яка вже готується, буде порушуватися питання і буде озвучене прохання України до США підтримати і, відповідно, зробити їхнє звернення до РФ (щодо цього питання - ред.)", - зазначила Вербицька.

Серед учасників акції були колишні політв'язні разом з рідними, серед них - батько експолітв'язня Павла Гриба Ігор, український режисер Олег Сенцов, батько політв'язня Валентина Вигівського Петро, колишній в'язень Кремля Володимир Жемчугов, а також низка правозахисників.

Організували цей захід Центр громадянських свобод, Об'єднання родичів політв'язнів Кремля, Центр прав людини ZMINA, Медійна ініціатива за права людини, Кримська правозахисна група, Платформа звільнення політв'язнів.

Як повідомлялося, 19 серпня під Офісом Президента пройшла акція-перфоманс "Очікування вбиває" щодо підписання Президентом Володимиром Зеленським Закону № 2689 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексу України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-