Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

Фото, відео
Укрінформ
В Україні проходить Всеукраїнський патріотичний забіг “Шаную воїнів, біжу за героїв України” на знак ушанування пам’яті полеглих військовослужбовців.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Вся Україна сьогодні біжить в пам’ять за полеглих героїв. На нашому з вами заході сьогодні зареєструвалося вже більше 1000 людей. І ми розуміємо, що 4000 загиблих героїв сьогодні будуть вшановані по всій країні, адже в багатьох містечках пройдуть такі забіги. Хочу, щоб це було традиційно, і щоб більше не було загиблих. Сьогодні всі побіжать, і команда міністерства теж буде бігти з думками про кожну конкретну людину, яка віддала своє життя в ім’я України, в ім’я того, щоб сьогодні ми всі з вами могли мирно жити, розвиватися, народжувати дітей», - сказала під час церемонії відкриття забігу міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Старт і фініш забігу в Києві був на Майдані Незалежності, і бігти можна було на різні дистанції: 2 км, 5 км, 10 км.

Кожен учасник мав пробігти обрану ним дистанцію із закріпленим на футболці іменем знайомої або незнайомої людини, яка віддала життя в боротьбі за територіальну цілісність України.

Забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» у Києві / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

Цього року забіг проходить і в інших містах України: Вінниця, Луцьк, Дніпро, Краматорськ, Покровськ, Ужгород, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Калуш, Фастів, Кропивницький, Українка, Одеса, Харків, Миколаїв, Черкаси, Чернігів.

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Харкові / Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Сєвєродонецьку / Фото: Олексій Ковальов, Укрінформ

В Ужгороді у патріотичному забігу "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" взяли участь 150 закарпатців, у тому числі і працівники поліції. Учасники подолали відстань у два кілометри. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області, передає Укрінформ.

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» в Ужгороді / Фото: Сергій Гудак, Укрінформ

У Вінниці в забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» взяли участь юні спортсмени, військові та поліцейські. Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник голови комітету по фізичній культурі і спорту Вінницької міської ради Роман Симчук.

«Вінничани відгукнулися на заклик Міністерства у справах ветеранів України і взяли участь у Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». У нашому місті в цій акції взяли участь вихованці дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста та обласного підпорядкування, а також представники військових частин, Національної поліції і громадських організацій учасників АТО/ООС», - повідомив Симчук.

За його словами, маршрут забігу пролягав від стадіону Центрального парку ім. Леонтовича до пам'ятника загиблим воїнам-афганцям з подальшим поверненням до місця старту, його тривалість становила близько кілометра. Участь у забігу взяли близько 200 вінничан.

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Вінниці / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Дніпрі / Фото: Микола М’якшиков, Укрінформ

Понад 200 осіб в Івано-Франківську взяли участь у всеукраїнській акції «Шаную воїнів, біжу за Героїв України».

Фото: Ірина Дружук

Батько Героя Євген Савчак, якому 74 роки, зізнається, що вже вдруге стартує у цьому забігу «у пам’ять за сина».

«Наш син загинув у 2015 році, у Катеринівці. Має орден «За мужність», три медалі. Він у нас дуже гарний хлопець – високий, красивий. Тепер йому було б 37 років», - додає мама Героя, Валентина Савчак, яка теж вирішила бігти «за сина».

Жінці – теж понад 70 років, але такий пробіг вона не пропускає. Каже, їхнє подружжя зовсім не бентежить, що ділянка пробігу має 1,2 км.

Нині подружжя має семеро онуків і правнуків і сьогодні це їхнє найбільше щастя.

Запоріжжя також долучилось до всеукраїнського патріотичного забігу в пам’ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за героїв України».

До спортивного заходу мали можливість доєднатись усі охочі і пробігти на вибір дистанцію у 2, 5 або 10 км за будь-кого з українських воїнів, які загинули під час захисту країни на Сході.

Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Запоріжжі / Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ

У патріотичному забігу в Тернополі взяли участь близько двох сотень учасників – ветеранів АТО, громадських активістів, представників влади.

Фото: Суспільне Тернопіль

Колишній десантник, учасник АТО Микола Казюк біг у пам'ять 17 побратимів, які не повернулося з передової.

Фото: Суспільне Тернопіль

«Це був не просто забіг. Згадую 17 моїх побратимів, що не повернулося з передової. Деякі вважаються такими, що пропали безвісти. Це все дуже важко… Й нині бачу перед собою Володю Чепелюка, з позивним «Чепель», який перед загибеллю встиг розписатися зі своєю дівчиною. Він загинув від влучання в нього з РПГ. Потім був Максим Шульга… Згадую друга, кулеметника Євгена Геша. Він, тяжкопоранений, згорів у палаючому БТРі, стріляв із кулемета, прикриваючи нас. Я вас пам’ятаю хлопці…», - сказав у розмові з кореспондентом агентства колишній десантник, а нині начальник відділу Міністерства у справах ветеранів у Тернопільській області Микола Казюк.

Забіг у пам'ять полеглих воїнів у Миколаєві / Фото: Ольга Руда / Суспільне Миколаїв; novosti-n.org

Учасники забігу "Шаную воїнів, біжу за героїв" у Миколаєві на фініші отримали спеціальні медалі з рук матерів загиблих воїнів.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, всього в заході взяли участь понад 250 людей, хоча до початку забігу зареєструвалося значно менше. За словами організаторів, у кожного з учасників була своя мотивація. Хтось біг за друга, хтось за сина, хтось просто за незнайомого героя, щоб віддати йому шану.

Крім того, учасники забігу, представники влади та небайдужі городяни вшанували пам'ять полеглих на Сході України героїв хвилиною мовчання біля меморіалу "Струни пам'яті".

Учасники патріотичного забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» пробігли в Краматорську дистанцію 2 км. 

Забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України» у Краматорську / Фото: Донецька ОДА, Краматорська міська рада

Перед початком акції присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих захисників України та поклали квіти до пам’ятного каменю. Представник церкви Отець Василь та родини загиблих Героїв вручили медалі «За добру справу» представникам гуманітарного проєкту управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ «Евакуація 200».

На Полтавщині до всеукраїнського забігу, який проходив у селі Терешки, долучилися представники 42 територіальних громад області. У заході взяли участь 60 команд, понад 350 людей, йдеться в повідомленні пресслужби Полтавської облдержадміністрації.

Організатори й учасники заходу поклали квіти до «Стели пам’яті» на території Музею важкої бомбардувальної авіації – філії Національного військово-історичного музею України і хвилиною мочання вшанували пам’ять загиблих воїнів. У небі над Терешками пролетів вертоліт 18-ї окремої бригади армійської авіації.

Забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у селі Терешки Полтавського району / Фото: Полтавська ОДА

На Театральному майдані Луцька зібралося понад триста бажаючих віддати шану полеглим воїнам. Зокрема, зареєструвалися 277 учасників, найменшому з яких 4 роки, найстаршому – 70. Крім того, відразу на майдані підходили бажаючі долучитись до пробігу разом із друзями, побратимами, членами родин. Загалом понад 350 чоловік взяли участь у заході, незважаючи на погодні умови, йдеться у повідомленні пресслужби Волинської обласної держадміністрації.

Також на спортивному дійстві було зібрано 1061 грн для волонтерського руху «Меценати для солдата», які будуть використані для цьогорічних першокласників – дітей загиблих та померлих учасників АТО/ООС.

Забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Луцьку / Фото: Волинська ОДА

У Житомирі до Всеукраїнського патріотичного забігу в пам'ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» долучилися понад 360 учасників, з яких 34 родини військових, які загинули. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Житомирі проживає 93 сім’ ї загиблих і померлих від поранень. Це місто славетної 95-ї бригади, військового інституту, тому символічно, що в переддень пам'яті полеглих за цілісність, суверенітет і незалежність України героїв ми влаштували цей забіг, який перевіряє нашу свідомість і патріотизм. У забігу взяли участь представники 34 родин полеглих героїв», - зазначила організатор заходу, директор Житомирського міського центру соціальних служб Ольга Юрченко.

До забігу долучилися представники 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, Житомирського військового інституту ім. С. П. Корольова, поліції, ДСНС, громадських організацій, влади.

У забігу взяла участь і сім’я загиблого військовослужбовця 30-ї бригади Олексія Золіна.

Забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Житомирі / Фото: Ірина Чириця, Укрінформ

Боєць батальйону «Львів» Зореслав Каїнський взяв участь у всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України». Дистанцію 5 км військовий подолав у бронежилеті – таким чином він віддає шану загиблим побратимам. Про це Зореслав Каїнський повідомив в коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Це вже моя традиція, я тим самим віддаю дань пам’яті хлопцям з батальйону «Львів», які загинули. Це мій підхід, я стараюся бігати так, щоб важче було. Подолав 5 км за 21 хв, як на мене, з семикілограмовим бронежилетом , це непогано. Я регулярно з ним тренуюся і несу службу, тому звик», - зазначив Каїнський.

Загалом, як розповідають організатори, цьогорічний забіг у Львові приємно вразив різновіковими категоріями учасників. Дистанцію в 5 км бігли, як люди, яким через кілька днів виповниться 80, так і діти.

Забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України» у Львові / Фото Людмили Гринюк та організаторів забігу

У Чернігові в забігу пам'яті загиблих воїнів АТО/ООС уперше бігли діти - найменшому учаснику не було й трьох років.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив директор департамент сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА Андрій Шемець.

"Ми вперше започаткували і за 15 хвилин до всеукраїнського старту провели дитячий забіг на 300 метрів для понад 100 діточок. Найменшому учаснику не було й трьох років. Спочатку хлопчик трохи пробіг, до фінішу дістався в тата на руках, та все одно був дуже задоволений", - розповів один з організаторів заходу.

За словами Шемця, приєднати до забігу підростаюче покоління вирішили з метою долучити його до традицій українського народу, щоб діти знали й розуміли, за кого біжать і кого вшановують.

У Чернігові в забігу пам'яті загиблих воїнів уперше бігли також діти Фото: Наталя Потапчук, Укрінформ

Забіг проходить напередодні Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, який відзначається щорічно 29 серпня.

Читайте також: Ветеран АТО з інвалідністю під час велопробігу вшанував пам’ять полеглих на сході України бійців

Цьогоріч захід відбувається вже вчетверте. Перший забіг відбувся 25 серпня 2018 року в Києві. Він зібрав понад 300 осіб, серед яких учасники бойових дій на сході України, родичі, друзі та побратими загиблих воїнів, представники посольства Великої Британії, військовий аташе посольства США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-