Через «Дію» українці отримуватимуть два види COVID-сертифікатів

Через «Дію» українці отримуватимуть два види COVID-сертифікатів

Укрінформ
Застосунок «Дія» генеруватиме одразу два види сертифікатів про щеплення від коронавірусу — внутрішній і міжнародного зразка.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу щодо впровадження COVID-сертифікатів у Дії та їх взаємного визнання з ЄС розповів віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

За словами урядовця, ці документи відрізнятимуться за ступенем наповнення медичною й особистою інформацією про людину. Міжнародний сертифікат міститиме більше медичних даних, які можна перевірити візуально й технічно. І, відповідно до стандартів технічної документації ЄС, там не буде фото. “У внутрішньому сертифікаті менше медичної інформації, зате є фотографія людини. Як і інші документи, обидва COVID-сертифікати можна буде перевіряти через QR-коди без спеціального обладнання”, - сказав Федоров.

Читайте також: В Україну заїхали понад 15 мільйонів доз COVID-вакцин, очікуємо ще майже 9 мільйонів - Ляшко

Він пояснив, що внутрішній сертифікат може стати у пригоді в разі ймовірного посилення карантинних обмежень в середині країни. Маючи цей документ, українцям не доведеться пред’являти паспорт чи іншу посвідку особи. А перевірити його також можна буде без спеціального обладнання — лише з використанням смартфона.

“Щоб отримати “ковідні” сертифікати в Дії, потрібно, звісно ж, встановити оновлений застосунок. Зайшовши до нього, перейти в розділ “послуги” й надіслати запит на генерування сертифікатів до Реєстру eHealth (електронна система охорони здоров’я). При цьому запит треба завізувати електронним підписом, який можна згенерувати безпосередньо в Дії. Вся процедура займе не більше хвилини”, - запевнив віцепрем’єр.

Водночас він попередив, що, аби система запрацювала бездоганно, знадобиться кілька днів. Зокрема, Play Маркет і App Store мають оновити версію Дії.

Також при плануванні закордонних подорожей важливо стежити за інформацією МЗС і МОЗ. “Є певні технічні речі. Наприклад, коли застосунок оновлюється, що може тривати кілька годин чи навіть днів. З’являються нові версії — треба кілька днів для того, щоб усі українці оновили програмне забезпечення. Це також залежить від Google і Apple. Все, що залежить від України, ми вже зробили”,- наголосив Федоров. Він також запевнив: раптом у когось з українців при отриманні сертифікатів виникнуть проблеми (приміром, через невчасне внесення до eHealth даних про другу дозу вакцини), їх може буде розв’язати за лічені хвилини, звернувшись до сімейного лікаря чи до служби технічної підтримки.

Також віцепрем’єр повідомив, що незабаром COVID-сертифікати можна буде згенерувати безпосередньо через портал Дія.

Окремо урядовець наголосив, що Україна стала однією з перших держав світу, які інтегрувалися до єдиного цифрового ринку ЄС в цьому напрямку. Відтепер про Дію знатимуть у Європі. “Наша мета - стати найзручнішою країною на планеті у взаємодії людини й держави. Визнання українських COVID-сертифікатів в Європі є одним зі свідчень того, що ми рухаємося у правильному напрямку”, - переконаний Федоров.

Читайте також: Ляшко не виключає продовження термінів дії COVID-сертифікатів

Як повідомляв Укрінформ, Євросоюз офіційно визнав, що українські COVID-сертифікати у застосунку Дія відповідають європейським. Українці знову зможуть безпечно й безперешкодно подорожувати до Європи без пандемічних обмежень. COVID-сертифікат — документ, який підтверджує факт вакцинування, негативний результат ПЛР-тесту або те, що людина одужала від коронавірусної хвороби.

За даними Міністерства охорони здоров’я, принаймні одну дозу протикоронавірусної вакцини вже отримали понад 5 мільйонів українських громадян. Майже три мільйони наших співвітчизників імунізовані повністю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-