Допомоги в евакуації з Афганістану просять 153 українці – Кулеба

Допомоги в евакуації з Афганістану просять 153 українці – Кулеба

Укрінформ
По допомогу в евакуації з Афганістану до дипломатів звернулися 153 українці. З ними постійно підтримується зв'язок, прямої загрози їхньому життю наразі немає.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"За останніми даними, 153 українці зв’язалися з дипломатами та попросили допомоги в поверненні додому. Це громадяни України, які перебувають на військовій базі, де виконували роботи за контрактом; українці афганського походження, які відвідували родичів; бізнесмени та інші громадяни України", - написав він.

Глава МЗС також назвав брехнею інформацію в соцмережах і окремих ЗМІ про кинутих напризволяще державою українців. "З усіма, хто дає про себе знати, ми на постійному зв’язку. Знаємо, хто де перебуває, знаємо, що прямої загрози життю громадян наразі немає", - заявив міністр.

Читайте також: На військовій базі в Афганістані заблоковані 12 українців — посольство підтримує з ними зв’язок

Він запевнив, що держава працює щогодини над тим, аби допомогти своїм громадянам.

"Допоможемо й іноземцям, але громадяни України - абсолютний пріоритет, тому що ми своїх не кидаємо. Є кілька конкретних сценаріїв повернення, які нині втілюються в життя. З безпекових міркувань не можу розповідати подробиці, але працюємо, щоб все вдалося", - зазначив глава української дипломатії.

Кулеба також навів коментарі, якими іноземні журналісти та дипломати зустріли новину про те, що Україна змогла в ніч з неділі на понеділок евакуювати літаком людей - своїх та іноземців - з кабульського аеропорту в час, коли майже ніхто не міг звідти вирватися.

"Коли ваша держава робить щось гарне, не соромтеся пишатися нею, як не соромляться це робити іноземці", - закликав міністр.

Як повідомлялося, речник МЗС Олег Ніколенко поінформував, що дипломати підтримують зв'язок із заблокованими на військовій базі в Афганістані українцями і будуть інструктувати про подальші кроки, коли з'явиться можливість евакуації.

Раніше речник МЗС повідомив, що бажання евакуюватися з Афганістану станом на ранок 17 серпня виявили 120 українців афганського походження та членів їхніх родин, МЗС підтримує з ними зв'язок і опрацьовує безпечні шляхи евакуації.

15 серпня вранці таліби оточили Кабул і почали без бою заходити до столиці Афганістану. "Талібан" заявив, що контролює всю територію Афганістану.

Представник політичного офісу руху Талібан Мухаммед Наїм заявив про "завершення війни" в Афганістані та зазначив, що жодна дипломатична організація не зазнала нападів.

Президент України Володимир Зеленський 16 серпня повідомив, що з Кабула українським літаком евакуювали 80 осіб, у тому числі вісьмох українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-