МОЗ закликає місцеву владу перевірити лікарні на готовність до нової COVID-хвилі

МОЗ закликає місцеву владу перевірити лікарні на готовність до нової COVID-хвилі

Укрінформ
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко закликав місцеву владу перевірити готовність лікарень, визначених для лікування пацієнтів з COVID-19.

Як передає Укрінформ, із цим Ляшко звернувся до голів обласних державних адміністрацій на черговій селекторній нараді з регіонами в Офісі Президента, повідомляє пресслужба міністерства.

«У червні МОЗ затвердило оновлений перелік закладів, визначивши 257 лікарень для надання стаціонарної чи реанімаційної допомоги пацієнтам з COVID-19. Вони законтрактовані та отримали гроші за надані послуги. Також за цей час регіони поповнили автопарк швидких, які мають чітко слідувати визначеним маршрутом пацієнта, а не везти хворих просто в найближчу лікарню. Поставлено 161 КТ та 148 рентген-апаратів, 165 УЗД апаратів. Це все пішло в лікарні, власниками яких є місцева влада — прошу впевнитися, що це обладнання встановлене та готове надавати допомогу в разі зростання захворюваності на COVID-19», — сказав Ляшко.

Читайте також: Сплеск коронавірусу в Україні прогнозують на осінь

Він додав, що для амбулаторного лікування закуплено 14 790 кисневих концентраторів у всіх областях. Для цього в межах спеціальної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам було надано 693 млн 693 тис. грн. Ці кисневі концентратори стали власністю територіальних громад, які є власниками відповідних амбулаторій (тобто комунальною власністю) та перебувають у їхньому оперативному управлінні.

За словами міністра, додатково 43 лікарні отримали 152 млн грн для вдосконалення систем киснепостачання. Також у межах міжнародної технічної допомоги вже змонтовані нові кисневі станції у 20 закладах, які надаватимуть допомогу пацієнтам з COVID-19.

Читайте також: Ляшко каже, що Україна пішла вгору в світовому тренді COVID-вакцинації

Серед основних вимог до закладів: лікарі, котрі надають допомогу пацієнтам із COVID-19, не мають надавати допомогу іншим пацієнтам, адже один анестезіолог не може надавати, наприклад, допомогу пацієнту з коронавірусом і одночасно допомагати під час пологів; здійснення закупівлі, використання та збереження залишків лікарських засобів та медичних виробів, необхідних для лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою (COVID-19) відповідно до галузевих стандартів. Організація ефективного управління запасами лікарських засобів, медичних виробів та витратних матеріалів, закуплених закладом або отриманих шляхом централізованих закупівель МОЗ України. Використання та збереження залишків лікарських засобів та медичних виробів, необхідних для лікування пацієнтів, у тому числі після закінчення дії договору.

Читайте також: COVID-ліжка розгортатимуть поетапно – залежно від динаміки захворюваності

Також заклади повинні: забезпечувати розділення потоків пацієнтів із підозрою або встановленим захворюванням на коронавірусну хворобу та пацієнтів з іншими захворюваннями; забезпечувати проведення лабораторних та інструментальних досліджень у закладі або на умовах договору підряду.

Серед вимог до лікарень - здійснення додаткових доплат співробітникам закладу охорони здоров’я, які безпосередньо задіяні до лікування пацієнтів з COVID-19 у розмірі до 300% заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням обов’язкових доплат, надбавок) відповідно до законодавства.

Читайте також: МОЗ закликає українців вакцинуватися для уникнення локдауну

Як повідомлялося, в Україні минулої доби виявлено 417 випадків захворювання на COVID-19. За весь час пандемії в Україні захворіли – 2 266 329 осіб, одужали – 2 197 075 осіб, летальних випадків – 53 269, проведено ПЛР-тестувань – 11 677 835.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-