Ветеран АТО з інвалідністю розповів, як проїхав пів країни на хендбайку

Ветеран АТО з інвалідністю розповів, як проїхав пів країни на хендбайку

Фото
Укрінформ
Прикутий до інвалідного візка ветеран АТО, інвалід 1-ї групи Сергій Салій проїхав половину маршруту Об'єднавчого пробігу на хендбайку "Від Карпат до Маріуполя", який він присвячує 30-ій річниці незалежності України.

Діставшись Києва, Салій розповів про ідею велопробігу на пресконференції в Укрінформі.

Чоловік зазначив, що до війни на Сході захоплювався велоподорожами, разом з дружиною вони побували у багатьох країнах. Опинившись в інвалідному візку після поранення, він почав шукати способи повернутися до свого захоплення.

“Я до війни любив їздити на ровері, ми з дружиною навіть їздили до Парижа. Коли мене поранили, було дуже сумно, що вже не зможу мандрувати світом. Але почав дізнаватись, яким чином я, візочник, можу втілити свою мрію. Я знайшов ці ровери — хендбайки, але ціна на них дуже висока. Гроші зібрали за допомогою простих людей — хто скільки міг. Так збулася моя мрія. Цей байк мені подарували й розпакували на Софійській площі. Тут же з’явилася ідея велопробігу, присвяченого 30-ій річниці незалежності України”, - розповів Салій.

Пресконференція «Об’єднавчий пробіг "Від Карпат до Маріуполя"» в Укрінформі / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Ідею організаційно підтримали в Українській асоціації інвалідів АТО.

“Ще минулого року доброволець Сергій Салій, який дістав поранення на фронті у 2015 році, у місті Щастя, звернувся до асоціації з проханням допомогти йому придбати хендбайк. ГО "Українська асоціація інвалідів АТО" організувала флешмоб, до якого долучилися тисячі українців з усього світу. Активно допомагали українці, які проживають в Австралії”, - розповів голова асоціації Сергій Тріскач.

Значну суму коштів надав меценат, соціально відповідальний підприємець родом із Горлівки Олексій Мазніченко, і завдяки цьому внеску придбання велосипеда з ручним приводом стало можливим. Мазніченко вважає фінансову підтримку захисників України моральним обов’язком вітчизняного бізнесу.

“Дуже багато в Україні підприємців, але дуже мало таких, які підтримують тих, кому потрібна допомога. Є люди, які вміють заробляти кошти, і ці люди повинні допомагати тим, хто захищає Батьківщину на фронті. Кожен має робити свою справу. Ми боронимо нашу землю, і це зараз найголовніше”, - сказав він.

Хендбайк виготовлено у Німеччині. 8 серпня його розпакували на Михайлівській площі Києва, біля Стіни пам'яті, обкатали прилад для всеукраїнського пробігу - та вирушили на Закарпаття.

Учасник Об'єднавчого пробігу "Від Карпат до Маріуполя" разом із групою підтримки проїхав уже 5 міст: Ужгород, Львів, Рівне, Житомир, повернувся у Київ. У кожному місті команда вшанувала пам'ять загиблих у російсько-українській війні, зустрічалася з представниками адміністрацій, громадськими активістами, побратимами, ветеранами Афганістану та АТО.

Читайте також: Люди з інвалідністю мають право перетинати кордон України без черг – закон

В Ужгороді Сергій проїхав на хендбайку з Рустамом Росулом - учасником від української збірної 11-тих міжнародних Ігор воїнів в Орландо (США). У Львові колишній сапер побачився з лікарями, які врятували йому життя у військовому шпиталі. У Житомирі до пробігу долучились байкери.

Далі Салій вирушає на Схід України. Попереду - Дніпро, Запоріжжя, Маріуполь.

Головна мета громадського проєкту - вшанувати захисників України, які віддали своє життя за незалежність держави та її територіальну цілісність у російсько-українській війні. Учасник пробігу, який отримав інвалідність на фронті та втратив можливість повноцінно рухатись, хоче надихнути українців своїм прикладом не опускати руки і за жодних обставин не втрачати сили духу, об'єднуватись у збереженні держави та розвивати нашу країну разом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-