Зеленська відкрила фотовиставку «Не|видиме життя», присвячену безбар’єрності

Зеленська відкрила фотовиставку «Не|видиме життя», присвячену безбар’єрності

Фото
Укрінформ
У Києві за участю першої леді Олени Зеленської відкрили міжнародну виставку Photo Kyiv 2021, яка цього року присвячена темі безбар'єрності та має назву "Не|видиме життя".

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, виставка розміщена просто неба на території Національного заповідника "Софія Київська".

За словами співзасновниці Photo Kyiv Іванни Бертран, проєкт Photo Kyiv “народився” у співпраці з Анною Савицькою у 2017 році.

У Києві відкрили фотовиставку Photo Kyiv 2021, присвячену інклюзії / Фото: КМДА

“Ми мали енергію, мотивацію, відчували бажання та необхідність організувати подію, присвячену виключно фотомистецтву. І нашою метою стало просування фотографії в Україні та інтеграції українського культурного продукту у світовий контекст. За 4 роки нашої діяльності подію відвідали понад 20 тисяч глядачів, взяли участь понад 600 фотографів, було проведено понад 200 годин актуальної освітньої програми та експоновано понад дві тисячі сучасних фоторобіт з десятків країн світу. Цього року після обмежень пандемії ми, як і все людство, переживаємо певну внутрішню трансформацію, коли кожен замислюється про себе, про своїх близьких, про те, що є життєво важливо. І тому вибір зробити фокус на соціальній темі з акцентом на подолання бар’єрів у суспільстві - це цілком природній шлях розвитку Photo Kyiv”, - зазначила Бертран.

Читайте також: Безбар'єрність стає новою суспільною нормою – Олена Зеленська

Співзасновниця Photo Kyiv Анна Савицька додала, що така виставка проводиться вп’яте, і наголосила, що “Photo Kyiv - це не тільки про фотографію, це можливість поставити питання, це можливість подумати про те, що відбувається і які перед нами стоять питання і як ми їх можемо вирішувати”.

“Цьогорічна виставка - про людей. Ми не хочемо показати їх страждання або біль, ми хочемо подолати і розказати так, щоб в рамках назви цієї виставки - "Не|видиме життя" - зробити це життя видиме. Це наш спосіб зробити цих людей видимими, поділитися їхньою історією”, - зазначила Савицька.

Своїми враженнями від представлених робіт поділилася перша леді Олена Зеленська, яка і відкрила виставку.

Читайте також: В Україні планують видати «довідник з безбар'єрності» - Олена Зеленська

“Мене вразило, наскільки цікавою і цілісною вийшла виставка. Наскільки різні фотохудожники з різних країн світу - 10 художників, 10 емоційних фотомонологів і одна тема, надважлива тема - безбар’єрність. Для мене ця тема є надважливою. Я багато працюю над тим, щоб вона стала більш видимою. І я з великим задоволенням спостерігаю за тим, що нарешті останнім часом ця тема стає все частіше з’являтися в суспільному діалозі. А сьогодні це діалог мистецький, діалог культурний. Діалог мистецтва - це та мова, яку розуміють всі і яка є універсальною мовою, і дуже важливо і дуже цінно, що саме цією мовою ми можемо говорити про ті речі, які турбують кожного”, - сказала Зеленська.

Вона запросила всіх відвідати виставку на території Софії Київської й побачити роботи на власні очі.

“До речі, після Софії фото “переїдуть” до зали міжнародного аеропорту «Бориспіль», який незабаром обіцяє стати прикладом, зразком безбар’єрного простору в Україні, і їх там зможе побачити ще більша кількість людей. Моє особисте відчуття - це вчасно, це сучасно і це надихає”, - підсумувала Зеленська.

Читайте також: МКІП презентувало план впровадження стратегії безбар’єрності

Героями фотоісторій стали поранені ветерани АТО і Євромайдану, люди з синдромом Дауна, самотні літні люди, які за певних обставин лишилися наодинці, діти з аутизмом, роми.

Організатори поінформували, що до участі у виставці відгукнулись 89 фотографів з 15 країн світу, які представили різне бачення безбар’єрності та інклюзії з України, Канади, Бельгії, США, Франції, Туреччини, Польщі, Грузії, Швейцарії, Молдови, Азербайджану, Росії, Італії, Бразилії, Нідерландів, Іспанії.

На території Софії Київської експонуються роботи 5 фіналістів, фотосерії яких були відібрані експертами, членами журі.

Читайте також: «Альбом безбар’єрних рішень»: в Україні проаналізували доступність міських просторів

Серед них, зокрема, фотографи Джозеф Сивенький і фотосерія “РАНИ” (США/Україна), Роман Закревський і фотосерія портретів ромів із Чернігівської області (Україна), Аліна Пророка і фотосерія портретів мешканців будинку людей похилого віку (Україна), Юрій Данченко і фотосерія “Danza Down” (Україна), Олексій Товпига і фотосерія “Космос батька” (Україна).

Фото експонуватимуться до 25 серпня 2021 року.

Серед партнерів Photo Kyiv 2021 - департамент культури КМДА, а також посольства Нідерландів та Швейцарії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-