Як запобігти дискримінації в школах - рекомендації Міносвіти

Як запобігти дискримінації в школах - рекомендації Міносвіти

Укрінформ
Державна служба якості освіти Міністерства освіти та науки та проєкт «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) розробили поради для директорів шкіл з виявлення, запобігання та подолання дискримінації у закладах загальної середньої освіти, протидії булінгу й упередженням.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство освіти та науки.

"Принцип інклюзивності та справедливості в освіті передбачає, що всі діти повинні мати доступ до освітніх можливостей, що сприятиме досягненню ними кращих результатів у навчанні незалежно від статі, національності або достатку, освіти чи професії їхніх батьків", - наголосили у МОН.

Зазначається, що пряма дискримінація – це ситуація, коли дитина чи група дітей за певними ознаками (інвалідність, місце проживання, добробут родини, стать, віра тощо) обмежується у користуванні правами, послугами, свободами без обґрунтованих правомірних причин. Непряма дискримінація проявляється через формально нейтральні правила, норми, критерії чи практику, коли певна людина або група людей опиняється у невигідному становищі у порівнянні з іншими або отримує гірші умови.

Читайте також: Гендерна дискримінація проявляється в усіх ключових сферах — Левченко

З дискримінацією також тісно пов’язані й упередження – хибні або негативні думки про людину, що складаються наперед, а висновки про її здібності чи нахили робляться лише за певною ознакою.

Керівники шкіл для запобігання дискримінації можуть виконати 5 кроків. Це, зокрема, аналіз ситуації, визначення сторін проблеми, виявлення потреб сторін, розроблення варіантів рішень, моніторинг та оцінка результатів, які допоможуть виміряти ефективність обраного шляху розв'язанням проблеми, коригувати свої дії у майбутньому, а також запобігти подальшим проявам дискримінації чи упереджень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-