ВАКС відмовив у відводі судді, що обирає запобіжний захід Чаусу

ВАКС відмовив у відводі судді, що обирає запобіжний захід Чаусу

Укрінформ
Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволенні клопотання захисту екссудді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса щодо відводу слідчого судді, який мав розглядати клопотання щодо обрання запобіжного заходу Чаусу.

Про це у коментарі журналістам повідомила речниця ВАКС Олеся Чемерис, передає кореспондент Укрінформу.

“У задоволенні цього клопотання суд відмовив. Це означає, що клопотання повертається до судді, який попередньо розглядав його. Засідання, вочевидь, буде проходити у закритому режимі, оскільки це рішення було прийнято раніше суддею”, - сказала Чемерис.

На запитання, чи переноситься засідання з обрання запобіжного заходу Чаусу, вона зазначила, що нещодавно тільки закінчився розгляд клопотання щодо відводу судді, і, відповідно, суддя, який вів цю справу спочатку, ще не отримав цієї ухвали.

“Зараз основний суддя отримає цю ухвалу про те, що його не відвели, і він буде вирішувати, чи буде він продовжувати сьогодні розгляд цього клопотання, чи воно буде відкладено на іншу дату”, - поінформувала речниця ВАКС.

Читайте також: Директор НАБУ: Справа Чауса стала політичною, складно буде довіряти його показанням

За її словами, суддю, якому заявляли відвід, - Володимир Воронько.

Як повідомляв Укрінформ, у серпні 2016 року детективи НАБУ викрили суддю Чауса в отриманні хабаря в розмірі 150 тис. доларів.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України й переховувався у Молдові. Третього квітня цього року адвокат Чауса Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса в центрі Кишинева. 30 липня низка українських ЗМІ поінформували про виявлення Чауса у селі на Вінниччині - нібито житель села Мазурівка сказав поліції, що Чаус перебуває в цьому населеному пункті. Після цього поліція затримала екссуддю, але його пізніше нібито “перехопили” співробітники СБУ і вивезли в невідомому напрямку. Згодом в СБУ заявили, що «не викрадали» Чауса, а діяли в межах закону та своїх повноважень, оскільки розслідують викрадення екссудді та незаконне переправлення його через державний кордон.

Зі свого боку НАБУ наполягає на передачі їм Чауса, обвинувачуваного у корупції.

1 серпня адвокат Чауса Ростислав Кравець повідомив, що знайшов свого підзахисного і що наразі той перебуває під захистом СБУ та отримує медичну допомогу. Він заявив, що його підзахисний Чаус має наразі два статуси – підозрюваного у справі, яку розслідує НАБУ щодо ймовірного хабаря, і потерпілого у справі щодо викрадення, яку розслідує СБУ.

Читайте також: Підслідність у справі Чауса має визначати прокуратура, а не ОП – Никифоров

3 серпня Національне антикорупційне бюро України закликало СБУ доставити екссуддю Миколу Чауса до Вищого антикорупційного суду 4 серпня для розгляду питання з обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також 3 серпня у НАБУ поінформували, що детективи НАБУ затримали колишнього суддю Чауса у столичній лікарні «Феофанія».

Раніше у ВАКС повідомили, що 1 серпня до суду від НАБУ надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу екссудді Дніпровського райсуду Києва. Того ж дня ВАКС розпочав розгляд клопотання, проте у зв’язку із відсутністю підозрюваного судове засідання було відкладено на 4 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-