СБУ викрила дві масштабні схеми фінансування «ЛНР»

СБУ викрила дві масштабні схеми фінансування «ЛНР»

Укрінформ
Служба безпеки України викрила дві масштабні схеми фінансування терористичної організації «ЛНР».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Оперативники та слідчі спецслужби встановили, що на початку 2015 року група керівників та посадовців перереєструвала захоплене бойовиками підприємство харчової промисловості в органах окупаційної адміністрації так званої «ЛНР».

«З того часу продукція систематично незаконно вивозиться до РФ через тимчасово неконтрольовану ділянку державного кордону України. Підприємство уклало низку «зовнішньоекономічних угод» з підприємствами країни-агресора, Республіки Білорусь та самопроголошеної «Республіки Північна Осетія»», - ідеться в повідомленні.

Читайте також: Екскерівника компанії «Вода Донбасу» судитимуть за фінансування тероризму

За даними слідства СБУ, лише з жовтня 2016 до липня 2019 року комерсанти перерахували до так званого «бюджету ЛНР» майже 18,7 млн російських рублів.

Також СБУ задокументувала факти фінансування «силового блоку» приватним підприємцем із Луганська, який поставляв автомобілі для потреб терористичної організації «МВС ЛНР».

«Ділок закуповував транспортні засоби, у тому числі спеціалізовану автотехніку для перевезення затриманих, у третій країні як приватна особа. Він оформлював замовлення, користуючись власним діючим паспортом громадянина України. Автівки спільники незаконно завозили до ОРЛО через закриті Україною пункти пропуску», - сказано в повідомленні.

Лише від однієї поставки зловмисники сплатили до «бюджету» окупантів приблизно 7 млн російських рублів.

Читайте також: СБУ викрила російських «тролів», які закликали до захоплення влади

Слідчі СБУ повідомили чотирьом особам, причетним до фінансової підтримки окупаційної влади та проросійських терористів, про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 110-2 Кримінального кодексу України - фінансування дій, вчинених з метою зміни меж території або державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

Найближчим часом їх оголосять у розшук.

У СБУ також зазначили, що з початку 2021 року відкрили 6 кримінальних проваджень, у межах яких здійснює документування дій пособників окупантів.

Як повідомляв Укрінформ, 20 липня контррозвідники Служби безпеки України у Харківській області затримали колишнього депутата так званих «парламентів» самопроголошених «республік».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-