Нацрада перевірить телеканали «Максі-ТВ» і «НАШ»

Нацрада перевірить телеканали «Максі-ТВ» і «НАШ»

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила ТОВ «НАШ 365» (логотип «НАШ») і ТОВ «Наша Прага» (логотип «Максі-ТВ») позапланові безвиїзні перевірки.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на сайт регулятора.

«Під час їх проведення телеканал «НАШ» перевірятимуть, чи виконав він попередні рішення і розпорядження Національної ради. Обох мовників стосуватиметься перевірка щодо поширення мови ворожнечі у висловлюваннях Євгена Мураєва, які прозвучали в передачі «Важливе» 22 червня», - зазначили у Нацраді.

Перевірку ТОВ «НАШ 365» призначено для аналізу виконання мовником рішень Національної ради від 28 квітня і розпоряджень про усунення порушень, виданих на їх основі. Ними до компанії було застосовано одну санкцію «оголошення попередження» і дві штрафні санкції за поширення висловлювань із закликами до насильницької зміни конституційного ладу України, закликами до розв’язування агресивної війни або її пропаганди та/або розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі і ненависті. Товариство було зобов’язано протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до вимог чинного законодавства.

Для перевірки того, чи усунула компанія порушення законодавства, Національна рада провела моніторинг ефіру телеканалу «НАШ» і зафіксувала трансляцію 22 червня з повторами того самого дня, а також 23, 25, 26, 27, 28 червня передачі «Важливе», присвяченої 80-й річниці нападу нацистської Німеччини на Радянський Союз. В одній із її частин інтерв’ю ведучим передачі давав лідер політичної партії «Наші» Євген Мураєв.

У ці самі дні моніторингом ефіру ТОВ «Наша Прага» було зафіксовано показ на телеканалі «Максі-ТВ» цієї ж передачі з численними повторами.

Читайте також: Нацрада оштрафувала «1+1» після трансляції російського серіалу

Протягом 22 – 28 червня передача транслювалася з модерацією загального хронометражу, проте фрагмент інтерв’ю з Євгеном Мураєвим хронометражем 04 хв. 48 с транслювався у повторі (запису) без змін та модерації 10 разів.

"У своїх висловлюваннях Є. Мураєв зазначив, що суттю агресивної політики країн Європейського Союзу щодо України є продовження політики «фашистской Германии» щодо знищення слов’янського етносу та українського народу. Вона здійснюється з використанням сучасних «механизмов ведения современной войны», що відрізняються від військових методів Другої світової війни тільки формою. Політичне керівництво України, стверджував політик, є «проводником антиукраинской политики по сути геноцида нашего народа», «настоящим коллаборантом» і сприяє такій політиці європейських країн", - зазначили в Нацраді.

Таким чином, Національна рада вирішила призначити обом ліцензіатам позапланові безвиїзні перевірки, які стосуватимуться дотримання ними вимог законодавства щодо неприпустимості поширення закликів до розв’язування агресивної війни або її пропаганди і розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті. Йдеться про вимоги абзацу 4 частини другої статті 6 і пунктів а), б) та в) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Обидва ліцензіати мають надати Національній раді необхідні документи і матеріали. Перевірка буде проведена із 30 липня по 13 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-