Під Радою протестували через «мовні» правки, сталися сутички

Під Радою протестували через «мовні» правки, сталися сутички

Фото, відео
Укрінформ
Біля будівлі Верховної Ради у четвер сталася штовханина між активістами, які прийшли на протест проти "мовних" поправок до законопроєкту про зміни в державному бюджеті, та правоохоронцями.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу, владнати конфлікт вийшов народний депутат із фракції "Європейська солідарність" у Верховній Раді Володимир В‘ятрович.

"Громадяни прийшли до будівлі Верховної Ради на акцію. Вони почали розкидати російські рублі, говорячи, що за ці гроші купуються "мовні" поправки. Правоохоронці побачили в цьому адміністративне правопорушення і намагалися затримати одного з учасників акції", – розповів В‘ятрович про причини конфлікту в коментарі Укрінформу.

Акція «Не дамо продати мову» у Києві / Фото: Євген Любімов, Укрінформ

Штовханина між противниками «мовних» поправок та правоохоронцями біля ВР / Фото: Ангеліна Страшкулич, Укрінформ

Затриманого мітингувальника відпустили. Наразі ситуація спокійна. Майже всі учасники акції розійшлося з території навколо парламенту.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні окремі депутати від фракцій "Голос" і "Європейська солідарність" заявляли, що до другого читання законопроєкту №5551-2 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо спрямування коштів на ремонтно-реставраційні роботи пам’яток культурної спадщини" начебто подані чотири поправки, які нівелюють дію закону про державну мову. Голова фракції "Слуга народу" у ВР Давид Арахамія заявив, що законодавчі поправки, спрямовані на зміну Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" не матимуть підтримки у парламенті. Після цього заступниця голови фракції "СН" Євгенія Кравчук повідомила, що троє депутатів із "СН" Олександр Корнієнко, Орест Саламаха та Андрій Клочко, які є авторами поправок, відкликали їх. Водночас вона висловила сумніви щодо того, що подану поправку відкликав Бужанський.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні у середу, 14 липня, відхилив останню «мовну» поправку авторства Бужанського до законопроєкту №5551-2, який парламент планує розглянути на позачерговому засіданні у четвер, 15 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-