«Затяжний COVID» може мати понад 200 симптомів

«Затяжний COVID» може мати понад 200 симптомів

Дослідження
Укрінформ
Британські вчені в рамках масштабного міжнародного дослідження за участю людей із «затяжним COVID» виявили понад 200 симптомів – від «мозкового туману» і галюцинацій до тремтіння та шуму в вухах.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на The Guardian

Дослідження показало, що вірус може вражати 10 систем органів організму, а третина симптомів може впливати на пацієнтів щонайменше пів року після одужання.

В ході дослідження, опублікованого в журналі EClinicalMedicine від The Lancet, було опитано 3762 людини з 56 країн із підтвердженим COVID-19 або підозрою на нього. В результаті було виявлено 203 симптоми, з яких 66 відстежували протягом семи місяців.

Читайте також: Штам Delta викликає симптоми, які нагадують харчове отруєння - інфекціоніст

Найпоширенішими симптомами були втома, нездужання після фізичних чи розумових навантажень, «мозковий туман», запаморочення, зорові галюцинації, свербіж шкіри, зміни менструального циклу, порушення статевої функції, пришвидшене серцебиття, проблеми з контролем сечового міхура, оперізувальний герпес, втрата пам’яті, погіршення зору, діарея та шум у вухах.

Афіна Акрамі, невролог з Університетського коледжу Лондона і старший автор дослідження, зазначила, що все ще відчуває симптоми через 16 місяців після зараження коронавірусом. За її словами, ймовірно, десятки тисяч пацієнтів «страждають мовчки, і не впевнені, що їхні симптоми пов'язані з COVID-19».

Читайте також: Стійкі симптоми COVID-19, які можуть триматися до пів року

Дослідники також фіксували прогресування симптомів з часом. Понад 2,4 тисячі респондентів з симптомами, які тривали довше шести місяців стверджують, що вони відчували в середньому 13 симптомів протягом сьомого місяця.

Зазначається, що близько 22% людей, які брали участь в опитуванні, заявляли, що не можуть працювати після одужання. Вони звільнялися з роботи чи брали тривалий лікарняний, а 45% вимагали скороченого графіка роботи.

Як повідомляв Укрінформ, у світі станом на ранок 15 липня зафіксовано понад 189,1 млн випадків зараження коронавірусом, зокрема понад 4 млн летальних.  

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-