Омбудсмен назвав найпоширеніші корупційні «гріхи» в освіті

Омбудсмен назвав найпоширеніші корупційні «гріхи» в освіті

Укрінформ
Основними корупційними секторами у сфері української освіти є вимагання коштів у батьків та фальсифікація довідок про місце проживання дітей.

Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов сказав під час презентації першої щорічної доповіді “Дотримання прав в освіті — 2020” в Укрінформі.

“Тема корупції є дуже болючою. Є кілька секторів, де корупціогенність в освіті відчутна, де треба робити зміни... Коли з батьків починають вимагати кошти, а це і є одним із видів корупційних дій, дуже часто ми чуємо від адміністрації таку фразу: “Держава ж коштів не дає”. Але це не правда. Є кошти, але їх треба розумно витрачати”, - сказав Горбачов.

Так, для протидії цьому корупційному сектору омбудсмен пропонує внести зміни до Закону “Про освіту”. Зокрема, у 26 статті передбачити, що до обов’язків керівника закладу освіти входить створення запиту на задоволення матеріально-технічних потреб закладу освіти, його подача засновнику закладу освіти та оприлюднення. Водночас змінами до статті 25 передбачити, що засновник має обгрунтовано відповісти на запит і поінформувати керівника щодо того, чи “є кошти або зараз немає, але це важливо і ми заплануємо, або це недоцільно”.

“Я буду наполягати на тому - якщо директор школи робить запит, то йому має бути надана відповідь. І не в 30 днів, а в 5 днів. Запит і відповідь мають бути оприлюднені”, - наголосив омбудсмен.

Другим корупційним сектором української освіти, за словами Горбачова, є фальсифікація довідок про місце проживання дітей на етапі вступу до першого класу.

Читайте також: Освітній омбудсмен розкритикував шкільну програму із 8 уроками на день

“Ми отримали корупцію під час зарахування до закладів освіти. Вона (корупція - ред.) перемістилася до міграційної служби, ЖКГ, управління ОСББ, до нотаріусів. Це відбулося, тому що у нас досі немає єдиної системи державного реєстру реєстрації місця проживання. Зараз, на щастя, в “Дії” ці речі прописуються і розвиваються, але вони ще недостатньо розвинені”, - зауважив омбудсмен.

Читайте також: Освітній омбудсмен каже, що вимагати від учнів шкільну форму — незаконно

Він наголосив на необхідності перевірки достовірності інформації про місце реєстрації дитини керівником закладу освіти та зазначив, що “він має це право”.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада ухвалила Закон “Про освіту” 5 вересня 2017 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-