Конкуренція між країнами Європи за українських заробітчан зростатиме – експерти

Конкуренція між країнами Європи за українських заробітчан зростатиме – експерти

Укрінформ
З кожним роком конкуренція за трудового мігранта з України між країнами Європи зростатиме. Наразі Польща залишається найпривабливішим місцем для мігрантів з України завдяки ліберальному міграційному законодавству.

Про це йшлося під час презентації в четвер в Укрінформі результатів опитування «Іноземний працівник під час пандемії», проведеного у квітні-травні цього року польським агентством з працевлаштування EWL Group та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету серед іноземних трудових мігрантів в РП, з яких понад 90% є українцями, передає кореспондент Укрінформу.

Згідно з дослідженням, з поступовим послабленням в Європі коронавірусних обмежень у Польщі зростає відсоток тих іноземців, які шукають для себе нові напрямки трудової міграції. Зокрема, від жовтня минулого року з 19% до 31% зросла кількість тих, хто шукає місце роботи в інших країнах.

За результатами опитування, найбільше трудові мігранти хотіли б поїхати працювати до Німеччини (51%), Чехії (26%), США (25%) та Канади (23%), або ж залишитися в Польщі (48%). До десятка найпопулярніших напрямків міграції увійшли також скандинавські країни, такі як Норвегія (21%), Швеція чи Фінляндія (17%). При цьому, Фінляндія лише з’явилася на ринку працевлаштування, але завдяки політиці уряду вже стала одним з важливих напрямків для трудових мігрантів.

Як підкреслив під час презентації PR-менеджер EWL Анатолій Зимнін, “розмороження” економік країн Заходу сприяє тому, що багато українців шукають нові місця праці.

“Якщо Польща хоче, щоб більшість працівників з України залишилися у країні, то має пристосовуватися до реалій, що змінюються, адже боротьба за українського працівника серед країн Європи тільки розпочинається”, - наголосив Зимнін.

Читайте також: Найдоступнішим для українців ринком праці в Європи залишилась Польща

За його словами, Польщі важко конкурувати з розвиненими країнами Заходу за рівнем зарплати, але може конкурувати ліберальним міграційним законодавством для іноземців, який Польща першою з країн ЄС запровадила понад 10 років тому. Він також зауважив, що позитивними факторами для Польщі є низький рівень безробіття, а також широкий ринок праці, де є багато вільних місць роботи для українців. Зимнін зауважив, що ще п’ять років тому іноземці на польському ринку праці становили 1-2%, а зараз ця цифра зросла до 6-7%. Тим не менше, Польща усе ще відстає у цьому компоненті від розвинутих країн Заходу, де частка іноземних трудових мігрантів становить понад 12%.

Операційний директор EWL Україна Станіслав Домбровський також наголосив, що конкуренція за трудову міграцію з України збільшується. Він констатував, що Польщі усе ще складно конкурувати за рівнем зарплат з розвиненими країнами західної Європи. Утім, за останні 10 років Польща, наприклад, випередила Чехію за рівнем мінімальної зарплати.

Як підкреслювалось, ще в 2018 році більшість трудових мігрантів з України працювали в Польщі за мінімальну зарплатню, але вже в 2019 році цей відсоток значно зменшився.

“Зараз на мінімальну зарплатню в Польщі вже складно знайти працівників з України”, - констатував Зимнін.

Читайте також: Польща змінила роботу агенцій працевлаштування і пунктів вакцинації заробітчан

Він додав: щороку в Польщі зростає мінімальна погодинна оплата праці. За планами уряду Польщі, наступного року вона знову зросте на 7-8%.

“Тому, якщо Польща ще не наздоганяє країни Заходу, то вона все ж впевнено женеться за ними”, - наголосив Зимнін.

У свою чергу Домбровський зауважив, що за останні два роки, попри пандемію, середня зарплата іноземця в Польщі зросла на 20%. Він повідомив, що в 2019 році українець у Польщі заробляв, у середньому, 700-800 доларів, а нині його зарплата зросла до 900-1000 доларів у перерахунку з польської національної валюти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-