МОЗ розглядає виробництво в Україні кількох COVID-вакцин

МОЗ розглядає виробництво в Україні кількох COVID-вакцин

Укрінформ
Україна розглядає можливість локалізації виробництва інактивованої вакцини від COVID-19 - CoronaVac або мРНК-вакцини - на своїй території.

Як передає Укрінформ, про це в інтерв'ю ТСН сказав заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікарі Ігор Кузін.

"Є декілька домовленостей про різні типи вакцини, є зацікавлення з боку іноземних партнерів локалізувати виробництво в Україні. Найближчим часом ми отримаємо інформацію вже про фактичну локалізацію. Найшвидшим варіантом локалізації може бути виробництво інактивованої вакцини, наприклад CoronaVac або мРНК-вакцини, бо технологічно цикл є відносно простим. До кінця цього року ми вже будемо мати шорт-лист структур або фармкомпаній, які готові локалізувати або навіть завершили процес перебудови своїх технологічних ліній", - зазначив Кузін.

Водночас він наголосив, що існує вимога прекваліфікації ВООЗ не лише самого препарату, а й майданчика, на якому він буде вироблятися.

"Наразі українські біотехнологічні виробництва, які ніколи не працювали на експортні потужності, не мають такої прекваліфікації. Це питання до одного року. Однак зараз ті компанії, які роздумують або вже перейшли до обговорення або запуску процесу локалізації, працюють разом із ВООЗ, консультуються, щоб цей майданчик був максимально швидко прекваліфікований", - уточнив Кузін.

Читайте також: В Україні зареєстрували вакцину Janssen від COVID-19

Головний держсанлікар нагадав, що в державному бюджету передбачено 100 млн грн на створення програми, яка дозволить поступово поновити вітчизняне біотехнологічне виробництво. До кінця року планується представити кілька прототипів вітчизняних тест-систем.

Окрім того, за словами Кузіна, тривають перемовини з іншими фармпідприємствами щодо локалізації виробництва вакцини від грипу в Україні.

"Це може бути китайське або виробництво інших держав. Такі перемовини, я точно знаю, відбулися і завершилися. Наразі йде обговорення технічних деталей. Однак, я впевнений, що цього року ми вже побачимо українсько-китайський проєкт з локалізації виробництва. Зараз відбувається фінальний етап – буде відбуватися реєстрація вакцини. По суті, це спільне виробництво на території України", - сказав Кузін.

В той же час, за словами Кузіна, на відновлення власного виробництва вакцин потрібно до 5 років.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні станом на 5 липня підтверджено 2 237 823 випадки COVID-19, з них за добу - 244.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-