Гнилі овочі, м’ясо у відрі та фальсифікати: що виявили інспектори у шкільних їдальнях

Гнилі овочі, м’ясо у відрі та фальсифікати: що виявили інспектори у шкільних їдальнях

Укрінформ
Держслужба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів з початку цього року перевірила близько 15 тис. закладів шкільного харчування, дитячих таборів та садочків, торік - понад 22 тис.

Про це в програмі "Официальный разговор" телеканалу "Дом" повідомила керівник відомства Владислава Магалецька, передає Укрінформ.

Вона зауважила, що найголовніше - це гігієнічні норми, які повинні суворо дотримуватися на харчовому блоці.

"Ми працюємо спільно з телеканалами, щоб все це мало інформаційний супровід. Ми приїжджаємо, відкриваємо холодильник - він не морозить. У холодильнику можуть лежати повністю гнилі овочі. Ви ніколи б не купили собі такі на ринку. Буває, бачимо, що, наприклад, м'ясо зберігається в якійсь пластиковій ємності, яка була у використанні, або, навпаки, лежить в емальованому відрі. Тобто ви ніколи так не робите вдома. Ми тут же накладаємо штрафні санкції, видаємо необхідні документи, приписи, ставимо на контроль, і потім з періодичністю перевіряємо, щоб цього не повторилося. Діємо чітко, злагоджено, жорстко, інакше бути не може", - сказала Магалецька.

Читайте також: Шкільне харчування: для вчителів і батьків створять інформаційний портал

З огляду на реформу шкільного харчування і оновлене меню, яке запровадять в закладах вже з 1 вересня, Держслужба також стежитиме, чи є виконання тих вимог, які визначені в новому меню.

"Ми перевіряємо всі мікробіологічні показники. Тобто, що саме є в тих продуктах, які використовуються для приготування. Будемо контролювати і вміст цукру та солі, які будуть в стравах нового меню. Для нас дуже важливо, аби молочні продукти, які використовуються в приготуванні, дійсно були молочними, а не з трансжирами і пальмовою олією. Будь-яка реформа, яка робиться, її необхідно проконтролювати для того, щоб вона дійсно була якісною і працювала", - пояснила глава Держпродспоживслужби.

Вона акцентувала, що неможливо приготувати якісну продукцію в поганих, неналежних умовах.

Читайте також: Шкільне харчування: Міносвіти підписало меморандум з ЮНІСЕФ і посольством Швейцарії

"Ось тому починаємо з санітарної гігієни, а далі вже дійсно, підготовку дуже якісної продукції, яку вживатимуть наші діти", - сказала Магалецька.

Вона також повідомила, що в Україні на привозній воді працюють 604 харчоблоки закладів освіти, 142 шкільних харчоблоки не мають проточної води, 73 харчоблоки недооснащені.

«73 харчоблоки закладів освіти недооснащені. 142 харчоблоки загальних закладів освіти не мають проточної води. На жаль, на привозній воді працюють 604 харчоблоки закладів освіти. ...Уявіть, що в цій школі навчається ваша дитина», – зазначила Магалецька.

За її словами, за санітарно-хімічними показниками найгірша ситуація у Миколаївській, Запорізькій та Рівненській областях.

«Також Держпродспоживслужба бореться із фальсифікатами, які присутні в закладах громадського харчування… На жаль, ми зараз діємо тільки в позаплановому режимі. Ми вилучили близько 8 600 кг фальсифікатів молокопродуктів, молока, м’ясопродуктів, риби і продовжуємо над цим працювати», - наголосила керівник відомства.

Вона звернулась до батьків та батьківських комітетів із проханням контролювати роботу шкільних харчоблоків.

Як повідомлялося, з 1 вересня запропонують дітям на обід в шкільних їдальнях салат з моркви з сиром і сметаною, булгур, львівський сирник і йогурт з бананом. І це лише мала частина раціону. Всього в переліку — 160 страв.

Як повідомлялося, у травні цього року перша леді Олена Зеленська презентувала оновлене меню для шкільних їдалень. Воно розраховане на 4 тижні, включає 160 страв, серед яких традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції. Крім того, збільшено кількість фруктів та м'яса в раціоні. Оновлене меню планувалося впровадити з 1 вересня, однак наразі, за даними МОН, до цього готові лише 40% українських шкіл.

Фото: ukraine30.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-