Авіатроща МАУ: Канадська експертиза не знайшла умислу Ірану в знищенні літака - ЗМІ

Авіатроща МАУ: Канадська експертиза не знайшла умислу Ірану в знищенні літака - ЗМІ

Укрінформ
Офіційна судово-медична експертиза катастрофи літака МАУ, проведена в Канаді, начебто не виявила підтверджень версії, що його було збито навмисно.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомляє канадський суспільний мовник CBC News після ознайомлення зі звітом, який поки що не було оприлюднено.

“Хоча команда судово-медичної експертизи не виявила доказів того, що знищення літака рейсу PS752 було умисним, це жодним чином не звільняє Іран від відповідальності за загибель 176 безневинних людей”, - ідеться у документі.

При цьому вказується, що Іран не надав “достовірного пояснення, чому і як” його військові збили літак. “Беручи до уваги сукупність доступної інформації, судово-медична команда дійшла висновку, що низка вчинків і бездіяльності іранської цивільної та військової влади призвела до небезпечної ситуації, під час якої раніше визначені ризики були недооцінені й не враховані”, - стверджується у звіті.

Читайте також: Іран не вжив усіх заходів для запобігання трагедії літака МАУ - канадський міністр

Зазначається, що цей офіційний звіт відкриває Канаді шлях до можливого запровадження санкцій проти Ірану: “Цивільна та військова влада Ірану своїми діями та бездіяльністю безпосередньо наразили рейс PS752 та інші цивільні літаки на небезпеку, створивши умови, в яких оператор бойової системи мав змогу запустити ракети, не спромігшись вжити адекватні запобіжні заходи для зменшення цього високого ризику”.

CBC News нагадує, що уряд ще в жовтні минулого року призначив колишнього директора Канадської служби безпеки й розвідки Джефа Яворскі главою судово-медичної групи, покликаної провести експертизу катастрофи.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року в Ірані був збитий літак авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України“, який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували 176 громадян шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі вони загинули.

Читайте також: Іран заявив Україні, що передав до суду справу про збиття літака МАУ

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

У червні 2021 року прокуратура Ірану висунула обвинувачення десятьом посадовим особам у зв'язку з катастрофою літака МАУ.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав знищення літака МАУ терористичним актом.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-