Іран заявив Україні, що передав до суду справу про збиття літака МАУ

Іран заявив Україні, що передав до суду справу про збиття літака МАУ

Укрінформ
Іранська сторона передала до суду справу щодо збитого під Тегераном у січні 2020 року літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Як передає Укрінформ, про це повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник Генпрокурора України Гюндуз Мамедов.

“Іранська сторона каже, що передала справу до суду. І голова їхньої делегації пан Мохсен Бахарванд запропонував українським прокурорам ознайомитися з матеріалами цієї справи в межах національного законодавства. Крім того, по кожному з 10 обвинувачуваних в Ірані осіб пообіцяли надати кваліфікацію злочину”, - сказав він.

Мамедов зазначив, що справа в Ірані розслідувалася за фактом неумисного вбивства. Водночас в Україні кваліфікують це як умисне вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу.

Читайте також: Катастрофа літака МАУ: Україна та Іран розпочинають третій раунд переговорів

Через це, вважає Мамедов, іранські представники відмовилися від створення спільної слідчої групи.

“Відмова у створенні спільної слідчої групи – це право Ірану, яке зумовлене їхнім національним законодавством. Ми поважаємо це право. Але наскільки ми зробили висновок від «взаємодії» з іранською стороною, ключовою причиною відмови все ж таки є наша кваліфікація цього злочину як умисного: умисне вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу та умисне знищення літака. Вони розслідують неумисне вбивство, людську помилку і – відповідно – міра відповідальності в цьому випадку зовсім інша”, - зазначив він.

За словами посадовця, іранська сторона поки що не надала Україні фактів доведення неумисного вбивства.

“Сподіваємося, що якраз можливість доступу до матеріалів справи, обіцяна Іраном, зможе переконати нас у ненавмисному характері вчинення злочину. Обов’язково мають бути протоколи допитів обвинувачуваних осіб, висновки військових експертиз, дані, отримані з апаратури документування бойової машини ТОР-М1”, - заявив Макмедов.

Як повідомлялося, 8 січня 2020 року в Ірані був збитий літак авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ. На борту перебували 176 осіб - громадяни шести країн: Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану та Великої Британії. Усі вони загинули.

Іранська влада після кількох днів заперечень визнала, що український літак був помилково збитий зенітно-ракетним комплексом протиповітряної оборони.

Іранський орган цивільної авіації оприлюднив остаточний звіт щодо збиття українського пасажирського літака у січні 2020 року. У документі зазначається, що причиною рішення збити літак була помилка оператора протиповітряної оборони, який визначив лайнер як "ворожий об'єкт".

У червні 2021 року прокуратура Ірану висунула обвинувачення проти десятьох посадових осіб у зв'язку зі збиттям літака МАУ.

Верховний суд канадської провінції Онтаріо визнав збиття літака МАУ терористичним актом.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-