НАБУ відреагувало на нове відеозвернення Чауса

НАБУ відреагувало на нове відеозвернення Чауса

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро вбачає ризик спроби незаконної зміни підслідності у справі щодо колишнього судді Миколи Чауса, який заявив про нібито упереджене ставлення до нього з боку директора НАБУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАБУ у Фейсбуці.

«Я особисто не знайомий з Миколою Чаусом, оприлюднена ним інформація щодо мене є повністю неправдивою. Водночас ми переконані, що її можуть використати як формальний привід для того, щоб забрати справу в НАБУ», - заявив директор НАБУ Артем Ситник.

Як повідомляв Укрінформ, колишній суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус оприлюднив нове відеозвернення 16 червня, в якому заперечив свою провину у корупції. Він також звинуватив директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника у "кримінальному переслідуванні" його та його родини.

Читайте також: Якщо Чаус з’явиться на території іншої країни, ми його ніколи не отримаємо — Ситник

9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабаря у розмірі 150 тис. дол.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури про надання згоди на затримання та арешт судді. Однак Чаус втік з України. Із 11 листопада 2016 року він перебував у міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

У жовтні 2017 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса від посади, а 28 листопада 2017 року прийняла рішення звільнити його з посади судді.

Колегія цивільних, комерційних та адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку Чаусу, який з 2016 року переховується у Молдові.

3 квітня 2021 р. адвокат екссудді Юліан Балан заявив, що група невідомих озброєних чоловіків викрала Чауса у центрі Кишинева.

Чаус опублікував 17 травня відеозвернення. У ньому колишній суддя заявив, що перебуває у безпеці та добре почувається. З приводу свого зникнення екссуддя заявив, що його "дійсно викрадали, але не зараз, а у 2016 році" і відтоді "залякували розправою, тим самим змушуючи його перебувати у Молдові".

20 травня з'явилось нове його відеозвернення, в якому Чаус заявив, що передає друзям матеріали на "людей, причетних до його викрадення у 2016 році" для публікації.

В СБУ заявили, що розслідують кримінальне провадження за фактами викрадення екссудді Чауса у Молдові та незаконного переправлення його через державний кордон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-