СБУ викрила схему контрабанди озброєння до Росії

СБУ викрила схему контрабанди озброєння до Росії

Фото
Укрінформ
Контррозвідники Служби безпеки України на Харківщині викрили і блокували протиправну діяльність міжрегіональної злочинної групи, учасники якої незаконно постачали великі партії товарів військового призначення до Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Співробітники спецслужби встановили, що до складу групи входили жителі Харківської, Київської та Сумської областей. Зловмисники скуповували комплектуючі на вторинному ринку у приватних комерсантів та поза митним контролем, автотранспортом вивозили їх до Росії. Потім посередник перепродавав обладнання авіаційної, танкобудівної та радіоелектронної галузей оборонним підприємствам РФ.

У межах розпочатого слідчими СБУ кримінального провадження попереджено спробу незаконного переправлення учасниками групи до Росії партії військових товарів на загальну суму понад $100 тисяч.

Читайте також: СБУ викрила хакерів, які крали персональні дані через додатки для Instagram

Під час завершального етапу спецоперації правоохоронці провели 16 обшуків за місцями мешкання учасників злочинної групи та зберігання товарів військового призначення на території Харківської, Київської та Сумської областей. Вилучено комплектуючі до військової техніки, штампи для підроблення технічної документації, печатки комерційних структур, бухгалтерські документи, чорнові записи, чеки, засоби зв’язку та інші докази протиправної діяльності.

Наразі слідчими органів безпеки вирішується питання щодо повідомлення учасникам групи про підозру за ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) Кримінального кодексу України.

Також спецслужбою перевіряється можлива причетність учасників злочинної групи до постачання українським оборонним підприємствам комплектуючих до військової техніки. За однією з версій, обладнання ділки скуповували на території Росії та в Україні, а потім піддавали «косметичному ремонту» та забезпечували підробленою технічною документацією.

Як повідомлялося, на Житомирщині СБУ блокувала діяльність каналу переправлення за кордон частин вогнепальної нарізної стрілецької зброї. «Клієнтів» вони шукали на тематичних інтернет-форумах і переправляли товар замовникам переважно з країн Північної Америки. Для цього користувалися сервісами міжнародної пошти з відділень у райцентрах Житомирської та Київської областей.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-