У Фонді соцстрахування пояснили затримку з виплатою лікарняних

У Фонді соцстрахування пояснили затримку з виплатою лікарняних

Укрінформ
Затримки у фінансуванні лікарняних виникають у зв’язку з тим, що темпи зростання видатків значно перевищують темпи росту надходжень внесків страхувальників.

Про це заявляє Фонд соціального страхування України у Фейсбуці, передає Укрінформ.

У ФСС пояснюють, що система загальнообов’язкового державного соціального страхування має солідарний принцип: щомісяця кожна застрахована особа сплачує - або за неї сплачується роботодавцем - єдиний внесок (ЄСВ). Обсяг єдиного внеску розподіляється між Фондом соціального страхування, Пенсійним фондом і Фондом соцстрахування на випадок безробіття відповідно до визначених урядом пропорцій. Зокрема, до бюджету ФССУ сплачується частка ЄСВ у розмірі 9,5727% від загального обсягу сплаченого єдиного внеску.

У ФСС зазначають, що сплачені страхувальниками та застрахованими особами кошти єдиного внеску дозволяють компенсувати втрачений заробіток за час хвороби або травми, виплатити декретні допомоги, гарантувати медичний і соціальний захист у разі нещасного випадку на виробництві або профзахворювання тощо для тих застрахованих осіб, з якими стався страховий випадок.

Читайте також: Фонд соцстрахування запевняє, що продовжить оплату лікарняних і після 30 червня

«Попри системне зменшення упродовж декількох років частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФССУ, загалом майже на 5%, Фонд у повному обсязі забезпечує страховий захист понад 12 млн застрахованих осіб і понад 200 тисяч потерпілих та їх родин. Однак, у зв’язку з тим, що темпи росту видатків, зокрема на матеріальне забезпечення, значно перевищують темпи росту надходжень внесків страхувальників, виникають затримки в строках фінансування лікарняних», - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, у грудні 2020 року Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн – за заявами-розрахунками виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд гривень допомог по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той самий місяць 2019 року.

Крім того, за даними ФСС, зростання сум допомог за лікарняними листками відносно того ж періоду попереднього року спостерігається впродовж І кварталу 2021 року. Зокрема, упродовж лютого Фонд прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,27 млрд гривень проти 0,92 млрд гривень у лютому 2020 року. Таким чином, зростання видатків становило 38,3%.

«Упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування України», - наголошують у Фонді.

Читайте також: Запровадження е-лікарняного: Кабмін схвалив постанову

Зокрема, як зазначається, у січні на рахунок Фонду надійшло 2,058 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,758 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках (включаючи десятки видів медичних і соціальних послуг, реабілітаційне лікування працюючих, адмінвидатки тощо), без врахування заборгованості на початок місяця.

У лютому на рахунок Фонду надійшло 2,38 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,119 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,291 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

У березні на рахунок Фонду надійшло 2,416 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,178 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,367 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця, заявили у ФСС.

Як повідомляв Укрінформ, 15 березня Фонд соціального страхування попередив про затримку виплат лікарняних і декретних.

29 березня на селекторній нараді під головуванням Президента Володимира Зеленського стало відомо, щоуряд ухвалив рішення про виділення 400 млн грн для часткової виплати заборгованості із виплати лікарняних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-