«Британський» штам вражає переважно чоловіків – професор

«Британський» штам вражає переважно чоловіків – професор

Укрінформ
Британський штам COVID-19 вражає молодих і здорових, в більшості чоловіків, також високий ризик тяжкого перебігу при зараженні британським штамом у вагітних.

Про це під час пресконференції, яку організував Укрінформ, сказав професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця Сергій Дубров.

"В цілому, якщо порівняти той штам, який умовно називають “уханьський” і британський, який в більшості випадків спостерігається в українців, є відмінності. І про це говорять практично вже всі лікарі. В чому полягають відмінності з клінічної точки зору — більше молодих хворих. Досить багато молодих пацієнтів фізично здорових, і в основному це чоловіки (принаймні в тому відділенні, де я працюю) віком 27-44 роки без супутньої патології або практично без неї, мають тяжкий або критичний перебіг захворювання", - розповів Дубров.

Читайте також: На Буковині офіційно підтвердили «британський» штам коронавірусу

Також, за його словами, змінився перебіг захворювання у вагітних жінок.

"Коли ми мали справу з уханьським штамом, то на кінець грудня серед 1633 вагітних померло 5. Тобто летальність становила 0,03% - набагато менше, ніж у загальній популяції людей. І от лише за вчорашній день два регіони телефонували, консультувалися стосовно критичного перебігу у вагітних в третьому триместрі вагітності. Вирішувалося питання переведення на штучну вентиляцію легень і в одній області, і в другій. Я дивлюся, що у вагітних важкий перебіг також, скоріш за все , пов’язаний з інфікуванням новим вірусом. Він є набагато тяжчим, порівняно з уханьським, коли ми, умовно кажучи, взагалі не мали з вагітними проблем. У переважної більшості вагітних перебіг був легкий", - сказав лікар.

Читайте також: Епідеміолог розповіла, на скільки Україна відстає від плану COVID-вакцинації

Окрім цього, Дубров наголосив, що є відмінності між уханьським та британським штамом стосовно того, коли настає пік хвороби.

"Що хотілося б додати з власних спостережень: якщо при варіанті інфікування уханьським штамом пік або ризик критичного перебігу розвивався на 8-13 добу, то зараз я бачу, що навіть і на третьому тижні, і в кінці третього тижня, коли пацієнти виписуються на амбулаторне лікування, або переводяться з інтенсивної терапії, ми знову маємо піке, знову з вираженою цитокіновою відповіддю і тяжким рецидивом, тяжким перебігом самого захворювання", - сказав Дубров.

Як повідомлялося, в Україні за минулу добу, 4 квітня, зафіксували 10 179 нових випадків COVID-19. Померли 254 особи, одужали – 4946. За весь час пандемії в Україні захворіло 1 755 888 осіб; одужало – 1 352 139 осіб; летальних випадків – 34 587.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-