В Україні 1,8 мільйона пенсіонерів отримують менше двох тисяч – Лазебна

В Україні 1,8 мільйона пенсіонерів отримують менше двох тисяч – Лазебна

Відео
Укрінформ
Пенсійні виплати, що становлять менше 2 тисяч гривень, отримують 1,8 мільйона пенсіонерів.

Про це сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна в ефірі Громадського радіо, що транслювався на сторінці Міністерства соціальної політики у Фейсбуці, передає Укрінформ.

“1,8 мільйона, але коли ми прийшли у 2020 році, то було 4,2 мільйона людей, які отримували пенсії до 2 тисяч гривень. Тому ми трішки більше, ніж половину людей перевели за цю ганебну межу. І надалі це робимо. Ви кажете: якщо подивитися на закон, то мінімальна пенсія дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатних осіб. Це 1769 гривень. А ми його платимо тільки тим, де немає стажу. Немає стажу в людини, але є право — ми платимо цю суму, але її індексуємо два рази на рік — у липні і в грудні. Не набагато, по можливостях, але це робимо. Але там, де є повний страховий стаж у людини, ми не платимо 1769 грн, цього року ми платимо 2200 грн, для 65-річних — це 2400 грн. Тобто кожна вікова група має свою мінімальну пенсійну виплату. Люди, яким за 80, — це 2600 грн. Тобто ми градуємо людей за віком, за можливостями, для того щоб не платити 1769, а платити більше”, — зазначила Лазебна.

Читайте також: Цьогоріч підвищені виплати отримають близько восьми мільйонів пенсіонерів

Також вона зауважила, що в Україні індексуються всі пенсії.

“Є винятки для окремих категорій по закону, але ми ці винятки виправили в законопроєкті, щоб індексація пенсій була за уніфікованими одними правилами для всіх пенсіонерів. Але нема такого, що мінімальні індексуються, а максимальні ні. До речі, у нас немає пенсії більше, ніж 17 тис. 690 грн”, - додала міністр соцполітики.

Як повідомлялося, згідно з інформацією Пенсійного фонду станом на 1 січня 2021 року в Україні зареєстровано 11,1 млн пенсіонерів, із яких 2,7 млн — працюючі.

Читайте також: З 1 квітня пенсійний вік для жінок зріс до 60 років

На засіданні 22 лютого 2021 року Кабмін схвалив постанову № 127 “Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році ”, яка передбачає проведення індексації пенсій з 1 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-