Переселенцям призупиняють виплату пенсій без особистої ідентифікації – юрист

Переселенцям призупиняють виплату пенсій без особистої ідентифікації – юрист

Укрінформ
Через коронавірусні обмеження багато пенсіонерів, які проживають в окремих районах Донецької та Луганської областей, не можуть виїжджати на підконтрольну Україні територію та отримувати пенсію самостійно, тому "Ощадбанк" продовжив дію карток і не зобов'язує проходити особисту ідентифікацію

Про це розповів юрист ГО "Донбас СОС" Михайло Фоменко в ефірі телеканалу "Дом".

За його словами, з січня 2021 року почали звертатися люди з тим, що співробітники Пенсійного фонду в усній формі вимагають з’явитися у відділення банку для проходження ідентифікації.

"У такому випадку ми пропонуємо людям звертатися до Пенсійного фонду письмово, й іноді людям дійсно відповідали, що їм потрібно з’явитися особисто, інакше виплата пенсій буде призупинена", — розповів юрист.

Читайте також: Житло для переселенців надають там, де воно є – Прем'єр

Він наголосив, що це відбувається через те, що в Україні з 1999 року діє норма, згідно з якою Пенсійний фонд змушений ідентифікувати особистість людини, якщо протягом року вона не отримувала соцвиплати особисто. Якщо ж ідентифікація не відбувається, виплата пенсій здійснюється через "Укрпошту".

"У нашому випадку це неможливо, тому що у нас є порядок виплати соціальних і пенсійних виплат для внутрішньо переміщених осіб. Встановлено, що ці виплати здійснює тільки "Ощадбанк", а через "Укрпошту" виплати можуть отримувати тільки люди з інвалідністю та особи, які не можуть самостійно пересуватися. Відтак застосування цієї норми для всіх інших означає припинення виплати пенсії", — додав Фоменко.

Читайте також: Цьогоріч підвищені виплати отримають близько восьми мільйонів пенсіонерів

Відтак пенсіонери дійсно повинні проходити ідентифікацію, щоб виплати не припинялися. Водночас у нинішніх умовах це зробити складно, адже незаконні збройні формування блокують роботу КПВВ на Донбасі, наголосив юрист.

Як повідомлялося, в Донецькій області на лінії дотику працює 23 відділення і 30 банкоматів "Ощадбанку". На КПВВ "Новотроїцьке" — чотири банкомати. На КПВВ "Щастя" в Луганській області також функціонує сервісний центр, в якому громадяни можуть вирішити питання щодо пенсійних виплат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-