Національна академія СБУ щороку випускає близько 120-130 осіб - ректор

Національна академія СБУ щороку випускає близько 120-130 осіб - ректор

Укрінформ
Національна академія СБУ щороку випускає близько 120-130 осіб.

Як передає Укрінформ, про це ректор Академії СБУ полковник Андрій Черняк повідомив в інтерв'ю першому голові Служби безпеки України генералу армії України Євгену Марчуку. Відео інтерв'ю розміщене у Фейсбуці.

Євгену Марчук
Євген Марчук

За словами ректора, до закладу набирають курсантів після школи. "Десь 120-130 осіб щороку випускаємо за декількома напрямами – це і філологія, і державна безпека", - сказав Черняк та ствердно відповів на уточнення, що 120 випускників – це на всі регіони України. "Я їх називаю стержнем. Випускники мають бути максимально підготовленими. У нас є класичні дисципліни, на кшталт "кримінальне право", "кримінальний процес", "оперативно-службова діяльність", "філософія", "психологія", "українське ділове мовлення", "теорія та історія держави і права". Є сегментарна підготовка за напрямами контррозвідувальної діяльності, захисту об’єктів критичної інфраструктури, боротьби з тероризмом, антитерористичної діяльності".

Як повідомив ректор, "у нас діє Навчально-науковий інститут інформаційної безпеки, де готують фахівців з організації захисту інформації з обмеженим доступом, національної безпеки, кібербезпеки".

Читайте також: Ректор академії СБУ поділився планами на підготовку військових контррозвідників

На переконання Черняка, "не може бути високий фаховий рівень без високого загальноосвітнього рівня".

Також він повідомив про співпрацю з Національною бібліотекою України імені В.І. Вернадського та іншими науковими інституціями.

Як сказав Черняк, Академія вже видала три посібники про історію спецслужб, починаючи від давніх часів до сьогодення. Незабаром вийде четвертий том.

"Зараз ми креативимо – переглядаємо концепцію нашого патріотичного виховання курсантів. Нещодавно брав участь у засіданні Комітету ВРУ з нацбезпеки саме по реформі військової освіти в секторі безпеки і оборони. Там були і представники НАТО, які за результатами обговорень погодились, що Україна має право розвивати Академію української спецслужби", - додав ректор.

На запитання, чи погодились представники НАТО, що СБУ повинна мати свою академію, Черняк відповів: "Так. Я навів приклад існування в Румунії Національної академії розвідки, де дітей набирають після школи за двома бакалаврськими рівнями. Це країна НАТО, одна із країн східної Європи, країна Варшавського договору. І це країна, яка не має відкритої зовнішньої агресії і гібридної війни на своїй території".

Андрій Черняк
Андрій Черняк

Він також нагадав, що близько 1200 працівників СБУ щороку проходять в Академії перепідготовку, яка триває "від двох тижнів до пів року. Якщо йдеться про працівників, які мають фахову освіту, оперативний досвід і яким треба підвищити певний напрямок, то навчання може бути і два тижні. Але ці курси динамічні. До викладання постійно залучаються практичні працівники зі Служби".

Читайте також: Кібербезпека на гібридній війні: ректор академії СБУ розповів про пріоритети підготовки

За словами Черняка, в Академії працюють "понад 70 сумісників – практичних працівників, плюс ще понад 100 співробітників ми залучаємо до проведення курсів чи навчань. Фактично близько 200 працівників із профільних департаментів щороку залучаються на системній основі в Академії для обміну досвідом. Ми ж виховуємо не лише фахівців, а й патріотів нашої країни".

Ректор також повідомив, що в Академії "один із найсильніших у Службі безпеки центр поліграфологів. Ми єдині в Україні, хто має ліцензію Міністерства освіти і науки України на підготовку поліграфологів. Нам щомісяця приходять замовлення з Державної прикордонної служби, Національної гвардії, навіть ДБР та НАБУ користується нашими послугами".

Як наголосив Черняк, наявність статусу Академії дозволяє мати потужний науково-педагогічний склад, і "наші фахівці дозволяють генерувати ті чи інші ідеї, розвивати нові напрямки. Якщо ж ми станемо тренінговим центром, це вже буде інший рівень. Ми знаємо приклад Академії прокуратури. Але там все таки класична юридична освіта. А Академія СБУ – єдиний контррозвідувальний навчальний заклад. У нас зовсім інший об’єм завдань, які стоять перед Академією та Службою безпеки".

За словами ректора, "ми якраз генеруємо те молоде покоління, акцент на яке сьогодні ставиться. Після закінчення Академії майже ніхто не розриває перші контракти. Розриви контрактів – це одиничні випадки, враховуючи сотні підготовлених фахівців. Це вказує на те, що люди готові служити".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-