Препарат «Фавіпіравір» перешкоджає розмноженню вірусу в організмі – розробник

Препарат «Фавіпіравір» перешкоджає розмноженню вірусу в організмі – розробник

Укрінформ
Механізм дії препарату «Фавіпіравір», внесеного до протоколів лікування COVID-19, полягає у перешкоджанні розмноженню вірусу в організмі.

Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів генеральний директор української компанії «Мікрохім», яка розробила препарат - генерик японського «Авіґана», Ігор Погромський.

«Якщо говорити фармацевтичною мовою, скажу одним реченням: це антагоніст РНК-залежної РНК-полімерази. Якщо ж говорити простіше – він зупиняє реплікацію вірусу в організмі. Або, зовсім просто: він зупиняє розмноження вірусу в організмі. Він руйнує механізм відтворення вірусом собі подібних. Коли вірус потрапляє в клітину, він запускає механізм свого розмноження – реплікацію. І наш препарат втручається в ці механізми. Він змінює структуру білка таким чином, що вірус втрачає здатність до відтворення. Його в організмі стає все менше й менше; наш імунітет добиває залишки вірусу», - пояснив Погромський.

За його словами, заражені клітини при цьому теж гинуть, але головне – вірус в організмі перестає репродукуватися.

Директор «Мікрохіму» розповів також, що «Фавіпіравір» є генериком, тобто копією, препарату «Авіґан», який розробила японська фірма Fujifilm Toyama Chemical.

«Він біоеквівалентний оригінальному препарату, тобто він настільки ж ефективний, наскільки ефективний оригінал», - зазначив Покровський.

За інформацією Покровського, Fujifilm Toyama Chemical провела в своїй країні дві клінічні стадії вивчення дії препарату. Потім почалася пандемія, і вони дали можливість перевірити ліки у лікарнях інших країн.

«Препарат показує непогані результати і, повторюся, він включений у більшість протоколів клінічного лікування COVID-19. За моєю інформацією, його використовували і в Італії, й у Китаї», - зауважив співрозмовник агентства.

Читайте також: Український генерик для лікування коронавірусу коштуватиме близько ₴1200 за упаковку - розробник

Як повідомляв Укрінформ, 23 березня 2021 р. МОЗ України зареєструвало перший український генерик японського противірусного лікарського засобу «Авіган» - «Фавіпіравір-Мікрохім» виробництва компанії «Мікрохім» в м. Рубіжне на Луганщині. Препарат успішно пройшов контрольні дослідження в уповноваженій лабораторії на базі Державного експертного центру при Міністерстві охорони здоров’я України, а також клінічні дослідження біоеквівалентності. Це говорить про те, що відтворений препарат відповідає всім стандартам та протоколам, встановленим МОЗ.

При цьому розробники наголошують, що використовуватися «Фавіпіравір» може лише за призначенням лікаря, оскільки має низку побічних ефектів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-