Семенченку інкримінують створення в Україні незаконного збройного формування

Семенченку інкримінують створення в Україні незаконного збройного формування

Укрінформ
Ексдепутату Семену Семенченку інкримінується створення на території України незаконного збройного формування.

Про це під час пресконференції сказав начальник Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області Олег Головаш, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми інкримінуємо Семену Семенченку не факт створення і реєстрації на території іноземної держави приватної військової компанії. Ми інкримінуємо той факт, що він створив на території держави Україна, з 2018 року очолював, забезпечував спорядженням спільно з Євгеном Шевченком незаконне військове формування. А факт створення, реєстрації приватної військової компанії на території іноземної держави ми розглядаємо як загрозу скоєння злочинів, передбачених статтею Кримінального кодексу «Найманство», - повідомив Головаш, додавши, що право на силу має тільки держава.

Він також зазначив, що є багато епізодів справи, про які правоохоронці інформацію не розголошують.

Як повідомляв Укрінформ, 24 березня СБУ викрила та припинила діяльність не передбаченого законодавством воєнізованого збройного формування, так званої приватної військової компанії, діяльність якої була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, у тому числі проти основ національної безпеки.

До складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій. Підготовка членів «ПВК» відбувалась на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області. Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном. Контроль та координацію діяльності злочинної організації здійснювали 15 громадян України, які вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу колишнім військовим і правоохоронцям з досвідом участі у бойових діях.

Серед організаторів такої діяльності були колишній народний депутат України Семен Семенченко та Євген Шевченко, відомий як «позаштатний агент НАБУ.

Читайте також: Продаж російської зброї в Ірак і Сирію: СБУ перевіряє «позаштатного агента НАБУ» Шевченка

За версією слідства, Семенченко та Шевченко є «можливими організаторами та учасниками протиправної схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами».

Наразі їм та іншим організаторам повідомлено про підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

Співробітники СБУ провели близько 80 обшуків за адресами офісного приміщення, місць проживання, тимчасового перебування та тренування фігурантів справи у столиці, Київській і Донецькій областях.

Читайте також: Суд увечері розгляне питання арешту Семенченка та Шевченка

Правоохоронці вилучили: майже 5,5 тис. набоїв різного калібру; 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26; 4 підствольних гранатомети; ручний кулемет Калашнікова; 2 автоматичні гвинтівки; 3 пістолети та 3 автомати Калашнікова АКС та АКС-74; 7 помпових рушниць; 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5); 16 запалів УЗРГМ та 6 тротилових шашок, пластид; пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин тощо.

Під час обшуків вилучено фінансову документацію та чорнові записи щодо організаційної структури збройного формування, особові справи учасників.

Документування протиправної діяльності проводилось СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генерального прокурора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-